LOODUSFOTO ⟩ Sellest tillukesest linnust on eri rahvaste folklooris palju legende

Rein Kuresoo
, bioloog
Copy
Lendava käbliku sai pildile Rein Kuresoo, kes on looduse lugusid vahendanud nii kirjaniku, ajakirjaniku, kunstniku kui ka fotograafina.
Lendava käbliku sai pildile Rein Kuresoo, kes on looduse lugusid vahendanud nii kirjaniku, ajakirjaniku, kunstniku kui ka fotograafina. Foto: Rein Kuresoo

Ehkki suur osa rändlindudest on nüüdseks meie metsadest lahkunud, kostab rägastikest ikka veel käbliku reibast täksimist.

Sellest tillukesest linnust on eri rahvaste folklooris palju legende. Tuntud lindude ja loomade sõja loo on eestlaste jaoks ümber jutustanud Ernst Peterson-Särgava. Karu tahtnud peita tapetud põdravasikat risuhunnikusse, kus olnud käbliku pesa. Lind palunud karu, et see pesa ei lõhuks. «Vait!» kisendanud karu, «ei sinust ega teistest lindudest ole pisematki kasu.» Puhkenud riid, mis viinud lõpuks neljajalgsete ja suleliste sõjani. Vastu kõiki ootusi said võidu linnud.

Plutarchose arvates kuulutas Aisopos käbliku lindude kuningaks. Ka keldi druiidid pidasid käblikut kuninglikuks linnuks, kelle käitumise järgi ennustati tulevikku. Käbliku tapmist peeti patuks. Kristlus suhtus aga käblikusse umbusuga, sest linnukese hoiatushüüd olevat kunagi ära andnud esimese kristliku märtri püha Stephanose. Tema mälestuspäeval 26. detsembril peeti just Iirimaal käblikule rituaalset jahti. Varasematel aegadel tapeti käblik sel päeval ning kinnitati teiba otsa, millega külas ringi käidi. Tänapäeval toimetatakse samalaadset rituaali käbliku kujukesega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles