Aimar Altosaar Vigade andestamine on hea, eksimatuse vilju näeme naaberriigis

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Aimar Altosaar
Aimar Altosaar Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Lääneriigid on olnud edukad, sest otsingud ja nendega paratamatult kaasas käivad vead ja eksimused on lubatud ja andestatavad. Nagu ettevõtluseski, kus peetakse loomulikuks, et kolmas, viies või alles kümnes projekt võib ettevõtlikule inimesele edu tuua, võib vabas ühiskonnas ka kõike muudki üritada, peaasi, et ei kahjustataks oma kaaskodanike tervist ega seataks ohtu kellegi elu.

Ühiskonna arengut mõjutavate otsuste tegemisel ja riigi juhtimisel tehakse samuti palju vigu ja sageli lauslollusi, mis alguses võisid tunduda lahendustena imehead. Demokraatia võimaldab läbikukkunute asemele valida järgmised üritajad ning endistel lasta mõnda aega ideid koguda. Alati võib kõrvalt tõusta poliitilisi jõude, kes pakuvad uuemaid lahendusi. See teebki liberaalse demokraatia tugevaks, sest hoiab võimaluste ukse alati kõigile avatud.

Vigu teeb igaüks, nende tunnistamine ja omaksvõtt teeb tugevaks, sest neist saab õppida ja teha järgmisel korral paremini. Teised lood on siis, kui oma vigu ei tunnistata ning punnitatakse edasi, tagasisidet, teisi arvamusi või lahendusi arvestamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles