JULGEOLEK Josep Borrell: maailma on tabanud täiuslik torm (16)

Postimees
Copy
Torm Tallinnas. Merivälja muul. FOTO:SANDER ILVEST/POSTIMEES
Torm Tallinnas. Merivälja muul. FOTO:SANDER ILVEST/POSTIMEES Foto: Sander Ilvest

Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrell pidas esmaspäeval Euroopa Liidu diplomaatide iga-aastasel konverentsil avakõne, mis tõi ebatavalise otsesõnalisusega esile Euroopa ees seisvad probleemid ja visandas võimalusi nendega toimetulekuks. Postimees vahendab Borrelli kõne lühendatult.

Maailm, millega silmitsi seisame – mis maailm see on? See on radikaalse ebakindluse maailm. Sündmused, mida võiks ette kujutada, et neid kunagi ei juhtu, toimuvad üksteise järel.

Sellise tempo juures muutub must luik enamuseks. Valgeid luiki enam pole – kõik on mustad –, sest üksteise järel on juhtunud asju, mille toimumise tõenäosus oli väga väike, ometi need juhtusid ja neil oli tugev mõju.

Proovin selle kokku võtta Oliver Schmitti sõnadega. Meie heaolu on põhinenud kahel asjal. Esiteks Venemaalt tuleval odaval energial. Vene gaas – odav ja väidetavalt turvaline ning stabiilne. Elu on näidanud, et see pole nii. Teiseks ligipääsust suurele Hiina turule niihästi ekspordiks kui ka impordiks, tehnosiirdeks, investeeringuteks ja odavate kaupade hankimiseks. Ma arvan, et Hiina töötajad on oma madalate palkadega ohjeldanud inflatsiooni palju paremini ja rohkem kui kõik keskpangad kokku.

Niisiis, meil on tegu üsna kange kokteiliga – nii sisemiselt kui ka väliselt – ja vanad retseptid enam ei tööta. Meil on kasvavad julgeolekuprobleemid ja meie sisemine ühtekuuluvus on ohus.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles