Andrei Kuzitškin Putin valmistab Venemaad ette suureks sõjaks (10)

Andrei Kuzitškin
Copy
Andrei Kuzitškin.
Andrei Kuzitškin. Foto: Liis Treimann/Postimees

Venemaal on välja kuulutatud mobilisatsioon. Paljud meie lehe lugejad küsivad: miks see just nüüd juhtus? Millele toetub Putini võim? Kuidas suhtub Venemaa ühiskond kodanike massilisse sõjaväeteenistusse kutsumisse? Mis muutub sõjategevuse käigus Ukrainas? Milliste uute väljakutsete ees seisab Eesti? Oma arvamust jagab publitsist Andrei Kuzitškin, andes vastused neile ja teistele küsimustele.

Venemaa presidendi Vladimir Putini võimu olemusest ja Venemaa presidendi isiksusest on kirjutatud sadu artikleid ja kümneid raamatuid. Kuid nende sisu võib taandada lihtsale tõele: Putin on elus seni, kuni elab rahva armastus tema vastu. See on selline imperatiiv Venemaa ajaloos: luua iidol, panna ta troonile ja kummardada teda kogu oma maailmaga (tänapäeva terminoloogias – ühiskonnaga). Ja iidol istub troonil nii kaua, kuni rahva armastus tema vastu kestab. Just seepärast on Putin avalikust arvamusest väga sõltuv.

Aga tema peamine hirm on inimesed tänaval, kes nõuavad Putini tagasiastumist. Seetõttu konstrueeris Vladimir Putin kõik need 22 aastat pärast oma võimuletulekut keerukat mehhanismi, mis võimaldab tal manipuleerida avaliku arvamusega ja võtta inimestelt valikuvõimalus peale ühe – armastada ainult Putinit. Isegi Venemaa põhiseadust muudeti nii, et see armastus oleks igavene, nii nagu Putini võimgi.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles