Maris Laan ⟩ Millised on Eesti seosed Nobeli preemiaga

Maris Laan
, TÜ inimese geneetika professor
Copy
Maris Laan.
Maris Laan. Foto: Kristjan Teedema/Postimees

Eestil on olnud küll seoseid Nobeli preemiaga, kuid otseselt preemia pole veel Eestisse tulnud, nendib akadeemik ja TÜ inimese geneetika professor Maris Laan.

Vaid kord sajandis on Eestiga seotud teadlastele antud Nobeli preemia – kõrgeim tunnustus panuse eest, mis on oluliselt muutnud teadmisi ümbritseva maailma ja selle olemuse kohta. 3. oktoobril anti Nobeli füsioloogia- ja meditsiinipreemia Eesti Teaduste Akadeemia välisliikmele Svante Pääbole, ema Karin Pääbo poolt Eesti juurtega teadlasele.

Juba 1985. aastal Uppsala ülikooli doktorandina tuli Svante esimesena mõttele uurida Egiptuse muumialt pärinevat geneetilist materjali. See avas tee paleogenoomikale, mille eesmärk on muukida lahti minevikus elanud inimeste ja väljasurnud liikide DNA koode. Täiesti uue uurimissuuna rajamine, arhailiste inimeste (neandertallase ja Denissi inimese) DNA koodi järjestamine, kaasaegse inimese ja temaga samal ajal elanud sõsarliikide evolutsiooni ja demograafilise ajaloo selgitamine tõstsid Svante 37 aastat hiljem Nobeli pjedestaalile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles