Tõnu Mertsina Kas Eesti majandus on nüüd kriisidele vastupidavam? (3)

Tõnu Mertsina
, Swedbanki peaökonomist
Copy
Eestis on tunduvalt paranenud majanduse tasakaal väliskeskkonna suhtes.
Eestis on tunduvalt paranenud majanduse tasakaal väliskeskkonna suhtes. Foto: Eero Vabamägi

Eestis näeme juba tänavu aastases võrdluses tõenäoliselt majanduslangust. Paraku on ka järgmise aasta majanduse väljavaade vilets, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. 

Nii Eesti kui kogu maailma majanduskasv on aeglustumas ja selle väljavaade halveneb – see ei ole ilmselt enam kellelegi uudiseks. Kõik see toimub vaid kaks aastat pärast pandeemia põhjustatud šokki, mis viis maailmamajanduse langusesse. Paljud riigid ei ole veel täielikult taastunud pandeemia mõjudest, kui juba on saadud uus löök ja veel tugevam on tulemas. Euroala ja USA ostujuhtide indeksid näitavad juba nende majandusaktiivsuse vähenemist. Kui veel aasta esimesel poolel kasvas Euroopa Liidu majandus 4,9 protsenti ja Eesti majandus 2,4 protsenti, siis teine poolaasta tuleb kindlasti kehvem.

Eestis näeme juba tänavu aastases võrdluses tõenäoliselt majanduslangust. Paraku on ka järgmise aasta majanduse väljavaade vilets. Nõrgem välisnõudlus tähendab väiksemaid ekspordivõimalusi ja Eesti, kus ekspordi osakaal SKTst on üle 80 protsendi, saab sellest tugeva löögi. Samas halvendavad kiiresti tõusnud hinnad ja koos sellega kerkinud tootmiskulud meie ettevõtete konkurentsivõimet Euroopas, kuna Eestist eksporditud kaupade turuosa on seal sel aastal kiiresti kahanenud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles