Morteza Alamalhoda ⟩ Iraani naised saavad nõrgestada Putinit

Morteza Alamalhoda
, Iraani kodanik
Copy
Morteza Alamalhoda, Iraani kodanik, elanud ja töötanud Eestis viimased viis aastat FOTO: Erakogu
Morteza Alamalhoda, Iraani kodanik, elanud ja töötanud Eestis viimased viis aastat FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Iraani ajaloos enneolematu on see, et käimasolevaid proteste juhivad Iraani naised, kes tunnevad, et neid ignoreeritakse ja surutakse alla 43 aastat tagasi toimunud 1979. aasta revolutsioonist saadik, kirjutab Iraani kodanik Morteza Alamalhoda.

Kõik sai alguse ühest nimest. Mahsa Amini oli 22-aastane tüdruk, kes suri niinimetatud moraalipolitsei poolt vahistatuna, kuna ta ei katnud täielikult kinni oma juukseid, mis on Iraani Islamivabariigis kohustuslik. Ta suri 16. septembril 2022 politseijaoskonnas vahi all viibides. Tema surm käivitas üleriigilised režiimivastased protestimeeleavaldused, mis on kestnud juba üle 16 päeva.

Viimase kahe nädala jooksul on rahvusvaheline üldsus Iraani naiste häält kuulda võtnud. Iraani rahva toetuseks on sõna võtnud paljud kuulsused alates Justin Bieberist kuni Lionel Messini. USA president Joe Biden viitas vapratele Iraani naistele oma iga-aastases maailma juhtidele peetud kõnes ÜROs. Välismaal elavad iraanlased korraldasid 1. oktoobril vapustava ülemaailmse meeleavalduse enam kui 150 linnas üle maailma, sealhulgas ka Tallinnas. Iraanlased kogunesid ühe loosungi ümber: «Naised, elu, vabadus». Nad tahavad islamirežiimi kõrvaldada ja asendada selle demokraatiaga, rõhutades meeste ja naiste võrdseid õigusi, ilma et keegi seisaks seadusest kõrgemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles