Garri Raagmaa ⟩ Eesti haldusmudel triivib Põhjamaadest eemale (1)

Garri Raagmaa
, kolumnist
Copy
Garri Raagmaa.
Garri Raagmaa. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Riik – see olen mina! Euroopas pikimalt absoluudina valitsenud Louis XIV lõi tugeva ja tsentraalse riigi, mis on seda tänini hoolimata vendlusele-võrdsusele kutsunud vabariigist ja tervelt 34 965 kommuunist. Euroopa ajalooline tsentralism aga kahvatub Aasia kõrval, kus seda soodustab lisaks kultuurile ka tohutu mastaap. Aasia keskmiku Indoneesia 275 miljonit elanikku teeb veidi üle ja pindala veidi alla poole Euroopa Liidust. Omavalitsusi on seal 83 441.

Mida enam omavalitsusi, seda vähem kohalikku võimu. Väikesed ei jaksa keskvalitsusele vastu panna. Indoneesias on aga neli ja Prantsusmaal lausa viis haldustasandit, kus lisaks kommuunidele on omavalitsuslikud ka regioonid ja departemangud. Need suudavad juba Macroniga veidi vaielda.

Eestis on 1990ndatest arvatud, et piisab ühest haldustasemest. Paraku ei adu keskvalitsuse ametnik Viru ja Võru olusid ja teeb otsuseid selle põhjal, mis superministeeriumi tornist paistab. On korraldatud ametnike välitöid ja neist on kindlasti ka abi olnud, kuid kohalike muredest sõidetakse ikka üle.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles