Lauri Vahtre ⟩ Meie riiklik muinsuskaitse ei tea laias maailmas toimunud paradigmamuutusest mitte midagi (11)

Lauri Vahtre
, Fookuse toimetaja
Copy
Lauri Vahtre.
Lauri Vahtre. Foto: Raul Mee

Kultuuriministeeriumi kantsler Tarvi Sits tegi 3. oktoobri «Aktuaalses kaameras» rabava avalduse, millest selgus, et muinsuskaitseameti lahkunud peadirektori Liisa Pakosta väljaütlemised olevat läinud vastuollu nii muinsuskaitseseaduse kui rahvusvaheliste muinsuskaitse põhimõtetega.

Pakosta olevat algatanud diskussiooni Viljandi ordulinnuse või Narva vanalinna taastamise üle, millega minnakse üle rahvusvaheliste aluspõhimõtete piiri. Piiri sätestab 1964. aastal vastu võetud Veneetsia harta, mis ütlevat, et taastamised peavad lõppema seal, kus algab võltsing.

See juhtum illustreerib hiilgavalt olukorda, mis valitses nõukogude ajal ja mille kohta öeldi, meil täidetakse saksa täpsusega ajuvabu vene seadusi. Kõigepealt sai kantsler maha otsese valega, väites, et Veneetsia harta käsib lõpetada taastamise seal, kus algab «võltsing». Seda sõna harta ei kasuta, vaid öeldakse, et restaureerimine lõppegu seal, kus algab oletus. See on oluline vahe. Viljandi ordulinnuse puhul on meil tõesti vaid oletused ja seal Pakosta rääkiski vaid arutelu võimalikkusest, kuid Narva vanalinna kohta on olemas sadu fotosid ja hoonete plaane, täpseid ülesjoonistusi ja lõpuks oma meetrikõrgused alusmüürid maa sees. Nende hoonete taastamine ei käiks «oletamisi», vaid täie teadmisega.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles