Ülle Madise ⟩ Hirm ja viha on kõlbmatud teejuhid (12)

Ülle Madise
, õiguskantsler
Copy
22SEP22. Tallinn. Õiguskantsler Ülle Madise saates Otse Postimehest. Saatejuht Ulla Länts.
22SEP22. Tallinn. Õiguskantsler Ülle Madise saates Otse Postimehest. Saatejuht Ulla Länts. Foto: Erik Prozes

Agressorist naaberriigi sõjakuritegudest tingitud viha ning hirm elu, tervise ja tuleviku pärast valdab ümberringi paljude meeli. On ka põhjust: esmalt üleilmne nakkushaigus, siis sõda, iga päevaga süvenev mure hakkamasaamise pärast, kirjutab õiguskantsler Ülle Madise.

Tahaks midagi otsekohe teha! Just sellisel ajal pannaksegi rahva tarkus proovile. Kas suudame riiklikke otsuseid loogiliselt läbi mõelda ning teha ainult seda, millest on kasu? Kas suudame mitu käiku ette näha, emotsiooni ajel kahju tekitamisest hoiduda, keskenduda probleemi arukale lahendamisele ja vältida omavahel riidu minemist?

Kohtud, õiguskantsler ja teised sõltumatud institutsioonid teevad oma tööd, kui nõuavad tuginemist faktidele, loogikale, seadustele ja põhiseadusele. Põhiseadus nõuab kõikide õiguste ja vabaduste piiramise korralikku põhjendamist. Ausalt tuleb ära näidata muudatuste tegelik eesmärk ning esitada faktidel ja loogikal põhinev tõestus, et kasutusele võetud abinõud tõesti aitavad ja et kasu saab rohkem kui kahju.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles