Toomas Alatalu Kas Putin lahkub nagu Hruštšov!? (8)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: Andres Haabu/Postimees

Kuidas võiks ameti maha panna Kremli peremees Vladimir Putin, selle üle mõtiskleb ajaloolane ja politoloog Toomas Alatalu.

Loodetavasti leidub neid, kes lugesid minu analüüsi «Putin lahkub nagu Mao Zedong» (PM, 22. mai 2022), kus väitsin, et lähiümbrus ehk jõustruktuuride ladvik hoiab teda ametis lõpuni ehk siis surmani, nagu see sündis Hiina suure tüürimehega. Tol hetkel oli initsiatiiv rindel Vene vägede poolel, pooled olid kõnelusi pidanud, Putin just võõrustanud Kremlis ühise sõjalise organisatsiooni viit kaasjuhti ja optimistina tuli arvestada parimaga, s.t rahu suunas liikumisega.

Järgnes aga muutus rindel, pealegi paljastas Ukraina vastupealetung venelaste sõjakuriteod – asi, mis mõjutas lõplikult demokraatliku maailma suhtumist sellesse sõtta – ja hättasattunud Putinil tuli välja kuulutada osaline üldmobilisatsioon. See sõnum oli niivõrd olukorda muutev, et vaid vähesed märkasid selle otsuse (21. sept) järgset Putini minekut Novgorodi, kus ta pidas kõne Venemaa riikluse 1160. aastapäevast. Mõistagi, et programmilise, ja jääb vaid ette kujutada, mida kõike ta öelnuks, olnuks ta sel hetkel võidumees.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles