JUHTKIRI Verega segatud kütuseäri Eestis teenib Kremli klanni huve (10)

Postimees
Copy
Naftavedu.
Naftavedu. Foto: Arvo Meeks
  • Vene kütuseäri õitseb Eestis edasi sõjale vaatamata
  • Riigil tuleb see tegevus kohe ja otsustavalt lõpetada

Vene transiit on Eestis olnud seotud suure rahaga juba alates metalliärist veel enne Eesti taasiseseisvumist. Transiidiahvatlus ei ole kuhugi kadunud ka hiljem, isegi pärast seda, kui Venemaa agressioonisõda Ukraina vastu saatis Putini režiimi paariastaatusesse.

Kas võib keegi enam arvata, et Vene kütuseekspordi puhul oli tegemist ausa ettevõtlusega, kui kogu see tööstusharu allub Kremli kuritegelikule klannile, kes vajadusel ei löö millegi ees risti ette. Parim tõestus sellele on rohkem kui tosin Vene oligarhi ja ettevõtete tippjuhti, kes on selle aasta jooksul aknast surnuks kukkunud.

Ometi leidub ettevõtteid, kes jätkavad Venemaaga äritegevust, vahendades fossiilkütuseid Venemaalt välja, mistõttu teenis Venemaa vaatamata lääne kehtestatud sanktsioonidele Ukraina sõja esimese kuue kuu jooksul energiakandjate ekspordist 158 miljardit eurot. Vene naftasaaduste vahendajaid leidub ka Eestis.

Tänases lehes on põhjalik analüüs selle kohta, kuidas Vene kütuseäri õitseb Eestis edasi sõjale vaatamata, ja pakub viise ka sanktsioonidest möödahiilimiseks. Võtmeküsimuseks on võimalus tarnida Venemaalt erinevaid naftatooteid, millest ükski iseenesest ei kuulu sanktsioonide alla, kuid millest on võimalik kokku segada sanktsioonide alla kuuluvaid mootorikütuseid nagu diisel või bensiin.

Asja kogu kurioossus seisneb selles, et selline kokkusegamine on seaduse järgi täiesti legaalne, ja mõned Eesti ettevõtted seda teenust ka pakuvad. Aga mis kõige olulisem, kui Venemaa naftasaaduste osakaal segus on alla 50 protsendi ja ELi päritolu tooraine üle 50, siis ei oleks «Eesti seguks» nimetatud kokteil tollireeglite kohaselt enam Venemaa, vaid Euroopa Liidu päritolu. Arvestades, et Venemaa on valmis sanktsioonide tõttu müüma oma naftasaadusi ka alla turuhinna, võimaldaks selline manipuleerimine teenida ülikasumit. 

Riik peab otsustavalt keelama Venemaa naftatoodete transiidi, sest see kütus on segatud Ukraina sõja ohvrite verega ning määrib lisaks mainele ka südametunnistuse.

Iseasi, et selline tegevus on kütuseettevõtete hinnangul mitte üksnes eetiliselt täiesti lubamatu, vaid Alexela omaniku Heiti Hääle hinnangul sanktsioonide ajastul lausa kriminaalne, ja seda mingil juhul ei tehta. Ometi ei haju kahtlused ega lõpe ka kütuseäri.

Isegi juhul kui Venemaa naftatoodete vahendamine ja segamine on praegu veel legaalne, pole see mingi süütu jokk-skeem. See on sügavalt ebamoraalne äri, sest Vene nafta on segatud Ukraina sõja ohvrite verega, see ei määri mitte üksnes mainet, vaid ka südametunnistuse.

Väidetavalt ongi osa kütusefirmasid lõpetanud äritegevuse Venemaaga, kuid pole võimatu, et need, kes Venemaaga äri jätkavad, tarnivad hangitu Eestis edasi nendele, kes Venemaalt ise enam ei osta. Kõik see kõlab nagu vandenõuteooria, aga välistada seda ei saa.

Samas oleks riiklikult võimalik kogu see tegevus kohe ja otsustavalt lõpetada, nii nagu Eesti valitsus lõpetas oma määrusega eelmisel nädalal ühepoolselt, ilma ELi heakskiitu ootamata maagaasi impordi Venemaalt. Samal viisil on võimalik lõpetada ka naftasaaduste import. Seda saaks teha, keelates riigifirmal Operail naftatoodete veo raudteel ja laevadel Vene naftatoodete üleandmise Eesti sadamates.

Seda tulebki valitsusel otsustavalt teha, et lõpetada verise kütuse transiit ja vabastada Eesti kütuseettevõtted painavatest kahtlustest ja kiusatusest.

LOE LK 4–6

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles