MAA JA RAHVAS ⟩ Lauri Vahtre: Õpetaja pole pelgalt haridusteenuse pakkuja (5)

Lauri Vahtre
, Fookuse toimetaja
Copy
Fookuse toimetaja Lauri Vahtre.
Fookuse toimetaja Lauri Vahtre. Foto: Tairo Lutter

Ajad muutuvad, aga õpetajad jäävad. Samuti pedagoogika alustõed, ja üsna hirmuäratav on vaadata, kuidas hävitamistung, mida nimetatakse uuendusmeelsuseks, neid alustõdesid jalge alla trambib, kirjutab Fookuse toimetaja Lauri Vahtre. 

Vana asemel kuulutatakse mingit veidrat uut, hoolivat, kaasavat ja avatud õpet, kus õpetaja autoriteet on viidud nulli ja temast on tehtud «haridusteenuse» pakkuja. Sellises olukorras on kuningas muidugi klient ehk siis õpilane või täpsemalt öeldes tema vanemad.

Õpetaja maine langus ei alga palgast, vaid palju kaugemalt. Palka tuleb muidugi tõsta, seda nagunii, siin pole mingit kaksipidi arvamist, aga tegeleda tuleks ka selle kaugemaga. Pedagoogika tuuma moodustab see, et õpetaja ütleb, kuidas on, ja õpilane jätab meelde. Loba sellest, et õpetaja peab esitama palju tõdesid, millest õpilane ise valib – see ongi vaid loba. Õpetaja asi on omada teadmisi ja neid edasi anda. Ka seda, et me mõnda asja kindlalt ei tea või et siin vaieldakse. Kuid mitte seda, et soovijad võivad maakera lamedaks pidada. Sellisel õpetajal ei saagi autoriteeti olla.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles