MAA JA RAHVAS Madis Somelar: Õpetajad hakkavad jaanuaris saama endiselt väiksemat tasu kui aasta eest (2)

Madis Somelar
, ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja
Copy
Õpetajate ühenduste võrgustiku koordinaator Madis Somelar leiab, et kokkulepe võimuerakondade ja õpetajate vahel on hädavajalik.
Õpetajate ühenduste võrgustiku koordinaator Madis Somelar leiab, et kokkulepe võimuerakondade ja õpetajate vahel on hädavajalik. Foto: Madis Veltman

Õpetajaamet pole üksnes amet, vaid ka kirg ja kutsumus terveks eluks. See tähendab suurt vaeva, aga ka suurt rõõmu. Rääkida selle juures töötasust võib tunduda kohatu, kuid nii see siiski ei ole. Palgast ei tule üksnes rääkida, seda on vaja tõsta, kusjuures otsustavalt, leiab Tallinna Reaalkooli õpetaja ja õppealajuhataja Madis Somelar.

Arvan, et igaüks on kogenud hetke, kui tuli teha valik, mis määras olulise osa tema elust. Abielu sõlmimine, lapsevanemaks saamine, eriala ja sellest võrsuva elukutse valik vm. Kõik need otsused eeldavad kirge, soovi põleda eheda leegina ning aega ja energiat kõige jaoks, mida otsus endaga kaasa toob. Tänasel õpetajate päeval räägin oma teekonnast õpetajaks kujunemisel.

Minu ema oli õpetaja, kusjuures mitte lihtsalt õpilaste ainetundide juhuslik ja ajutine sisustaja, vaid Tartu Ülikooli lõpetanud geograaf, kes oli lisaks üsna suures mahus õppinud inglise keelt. Ülikoolipoolne suurepärane ainealane ja metoodiline ettevalmistus andis laia haarde ning võimaldas korraldada mõtestatud õppetööd, panustada õpilaste arengusse klassijuhatajana, valmistada neid ette olümpiaadideks, pakkuda geograafiaalast süvaõpet ning viia ainetunde läbi vajadusel inglise keeles. Olen väikese poisina istunud emaga nädalavahetustel olümpiaadikomisjonides, näinud kõrvalt õhtusel ajal ainetundide metoodilist ettevalmistamist, olnud kaasas õppekäikudel.

Tagasi üles