Raivo Vare Putin tõstis tuumašantaaži taset veelgi (3)

Raivo Vare
, vaatleja
Copy
Otse Postimehest stuudios Raivo Vare
Otse Postimehest stuudios Raivo Vare Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Venemaa järjekordne ebaõnne periood Ukraina sõja rinnetel ja ilmselt mitte loodetud viisil käivitunud mobilisatsioon pole andnud Kremlile oma positsiooni tugevdamiseks piisavat impulssi, kirjutab vaatleja Raivo Vare.

Ka meeleheitlik Nord Streami mõlema haru kõigi nelja gaasitoru ründamine ei ehmatanud eurooplasi piisavalt ning ei andnud Kremli peremehele nii ihaldatud jõupositsiooni sundimaks läänt survestama Kiievit, et too nõustuks läbirääkimistega. Vastupidi, president Zelenskõi ütles selgelt välja, et kui läbirääkimised, siis igal juhul ilma Putinita. Aga too ju sellist asja küll ei saa välja kannatada.

Seepärast pole midagi imestada, et rahulolematu Putin tõstis käimasolevas geostrateegilises mängus veelkord panuseid. Kuivõrd ruumi selleks jääb üha vähemaks, pidigi uus käik tulema ikka sealt, kust Kreml ja Putini kamarilja on ammutanud oma bravaadot juba pikka aega – tuumaähvardusest. Seni pole see nende arvates läänt piisavalt hirmutanud, järelikult tuli astuda järgmine samm. Merele läks strateegiline tuumaallveelaev «Belgorod», et väidetavasti katsetada Kara meres uut Moskva kiidetud «viimsepäevarelva» – tuumaallveetorpeedot «Poseidon», mille eesmärgiks on USA Idaranniku asumite hävitamine nn tuumatsunamiga, mille torpeedo esile kutsub. Tegu on selge demonstratsioonesinemisega lääne jaoks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles