Juhtkiri ⟩ Ei saa siin peatuda, nüüd ainult edasi!

Postimees
Copy
Päeva karikatuur
Päeva karikatuur Foto: Urmas Nemvalts
  • Ukraina on vääramatul võidulainel, kuid vabastada tuleb veel 116 000 ruutkilomeetrit
  • Isegi parimal juhul ei juhtu see paari kuuga, sõdida tuleb ka talvistes tingimustes
  • Eile tegi annetuse üle 600 inimese ja ligi pool talvevormideks vajaminevast rahast on koos

Eile alanud heategevuskampaania «1000 kangelast lumes» on juba näidanud, et sõda pole muutnud meid tuimaks. Esimeste tundidega on Ukraina sõduritele talvevarustuse hankimiseks annetatud sedavõrd hoogsalt, et see meenutab natuke hoogu, millega needsamad kangelased edenevad praegu kõigil Ukraina rinnetel.

Tee kohe annetus! Ukraina sõdurid talvesõjaks soojalt riidesse!

Sotsiaalmeedias levivad klipid heatujulistest, hästi relvastatud ja varustatud sõduritest, kes vabastavad ühe asula teise järel Venemaa okupantidest. Nad panevad iga päev rindel elu kaalule, kuid loomulikult on selle edu taga hea väljaõpe, toimiv logistika ja luure, kodu ja tagala toetus ning kõik rahvad, kes väärtustavad reeglipõhist rahumeelset maailmakorda ja on Ukrainale andnud reaalset abi. Ja Eesti neist rahvastest ühe kindlamana.

Olime Ukrainale relvadega toeks juba siis, kui vähesed pidasid seda võimalikuks või vajalikuks. Oli suurriike, kes sõja alguses ei pidanud piinlikuks öelda, et annetavad 5000 kiivrit. Eks osalt pärssis valitsusi hirm Putini võimalike vastusammude ja eskaleerimise ees. Kuid lihtsad inimesed on algusest peale olnud vabad sellistest kaalutlustest, mistõttu vabatahtlike abi võttis hoo üles ilma vähimate kõhklusteta – olgu selleks siis põgenike transportimine, raha kogumine või reaalse meditsiini- ja lahinguvarustuse hankimine Ukrainale.

Raskemaks osutusid ehk esimesed suvekuud, kui Kiievi lahingu võidu järel muutus rinne Ida-Ukrainas staatiliseks, langes Mariupol, vangistati selle kangelaslikud kaitsjad ja venelased vallutasid põletatud maa taktikaga kilomeeter kilomeetri järel Ukraina asulaid. See kõik on ilmselgelt pöördumas, sest Ukraina on asunud pealetungile.

Seda pealetungi toidab usk endasse ja juba saavutatud edu. Venemaa on haaranud meeleheitlike vahendite järele, kuid niihästi Venemaa eliit kui ka sõtta aetavad massid mõistavad, et tegu on allakäiguspiraaliga, mida saab eskalatsiooniga muuta vaid sügavamaks ja pöördumatumaks. Nad on kaotanud initsiatiivi ja me ei tohi oma käitumisega hetkekski jätta neile võimalust seda initsiatiivi haarata.

Ukraina on vääramatul võidulainel, kuid sõdida tuleb ka talvistes tingimustes. Andke oma panus talviste vormiriiete soetamiseks Ukraina kangelastele. Kuni Ukraina on lõplikult vaba!

Nii nagu lahingus on vaja otsustavalt kasutada ära esimese edu loodud kiirendust, et külvata vastase ridades segadust, mis saab aluseks uuele edule, nii tuleb ka praegu suurendada igakülgset toetust Ukrainale hoo ja ulatusega, mida pole veel nähtud. Venemaa võib ju püüda mobiliseerida vastu tahtmist miljon tõrksat meest, kuid vaba maailm saab sellele vastu panna miljonite ja miljonite inimeste reaalse toetuse Ukrainale.

Ukraina on vääramatul võidulainel, kuid vabastada tuleb veel 116 000 ruutkilomeetrit, mis on rohkem kui Eesti ja Läti territoorium kokku. Isegi parimal juhul ei juhtu see paari kuuga. Sõdida tuleb ka talvistes tingimustes. Ja kes peab võitlema külmaga, ei saa võidelda vaenlasega.

Just sel põhjusel koguvad MTÜ Slava Ukraini, IT-ettevõte Solutional ja Postimees raha, et toota ja annetada Ukrainas võitlevatele sõduritele talvised vormiriided. Eile tegi annetuse üle 600 inimese ja ligi pool vajaminevast 400 000 eurost on koos.

Edu on veenev, kuid olgu see innustuseks kõigile teistele, et seatud eesmärk on mitte üksnes saavutatav, vaid loob tingimused veelgi ambitsioonikama eesmärgi poole liikumiseks. Andke oma panus. Seni, kuni Ukraina on lõplikult vaba!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles