Andres Herkel Venemaa väikerahvad hakkavad Moskvast lahku lööma (4)

Andres Herkel
, arvamustoimetaja
Copy
Ersade pidustused ja rahvapalvus. Esiplaanil on tundud ersa Andrei Romaškin, kes veab nüüd oma isa Vladimir Romaškini eeskujul ansamblit Toorama, kes on mitu korda ka Eestis käinud.
Ersade pidustused ja rahvapalvus. Esiplaanil on tundud ersa Andrei Romaškin, kes veab nüüd oma isa Vladimir Romaškini eeskujul ansamblit Toorama, kes on mitu korda ka Eestis käinud. Foto: Heiko Kruusi

Kui ma laupäeva hommikul Otepääle ersade rahvuslikule kongressile jõudsin, paistis esmalt väheusutav, et kohe-kohe olen tunnistajaks, kuidas visandatakse uue iseseisva riigi piirjooni. Saal oli väiksevõitu, osalejaid pigem hõredalt, kirjutab arvamustoimetaja Andres Herkel.

Koduersad ei saa Venemaalt sellisele üritusele sõita, tegemist oligi väliskogukonna ettevõtmisega. Kuid ka neist ei pääsenud mõni delegaat üle ühe või teise riigipiiri. Üks oodatud delegaat, Ukraina poolel sõdinud mees, tapeti enne, kui ta saanuks kongressile sõita.

Riigi piirjoontest kõnelesid ersad aga sõna otseses mõttes, püüdes kaardistada tulevase riigi Erzäń Mastori piire, mille aluseks Vene Föderatsiooni haldusjaotus ei sobi. Juttu oli ka nii olulistest riikluse atribuutidest nagu hümn ja vapp, samuti võeti vastu resolutsioon, mis rääkis demokraatlikel alustel rajanevast riigikorrast, suhetest lähimate naabritega ning mõistis hukka Venemaa agressioonisõja Ukrainas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles