JAANUS RAHUMÄGI Läänemere turvalisust ei saa võtta enam enesestmõistetavana

Jaanus Rahumägi
, ettevõtja
Copy
Nord Stream 1 gaasitoru leke Läänemeres.
Nord Stream 1 gaasitoru leke Läänemeres. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Rünnakud Nord Streami vastu näitavad, et riik peaks tegema energiakandjate transiidi turvamiseks rohkem koostööd eraettevõtjatega, leiab julgeolekuettevõtja Jaanus Rahumägi.

Õhku lastud Nord Streami gaasitorud avasid Euroopa jaoks Ukraina sõjas uue lehekülje. Peamiselt selles, et pilgud ja mõtted pöördusid kohe Ukrainalt Euroopa sisehoovi ehk Läänemerele. Oli selle diversiooni eesmärk, mis tahes, tulemus on see, et mure oma julgeoleku pärast jõudis Euroopale lähemale. Oleks lihtsameelne takerduda uute võimalike rünnakute ootel vaid gaasitorudele ja Norra gaasiplatvormide kasvanud riskidesse. Risk kogu kütusetransiidi tarneahelale tervikuna on kasvanud. Keegi ei arvanud, et Nord Stream õhku lastakse. Täna oleks ebamõistlik eeldada, et muud gaasi ja nafta transpordivahendid on riski alt väljas.

Rünnakud energiakandjate transpordivahendite vastu konfliktide ajal on sajandivanune probleem ja käesoleval ajal Pärsia lahel tavaline. Seoses Ukraina sõjaga on jõudnud see probleem otseselt Läänemerele. Ja sellega seoses tuleb probleemile otsa vaadata realistlikult, nendest kogemustest lähtuvalt, mis riikidel Pärsia lahel saadud, mitte joosta sündmustel sabas ja loota, et probleem läheb ise üle. Ei lähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles