Ilmar Raag Talv muutub sõja kaalukeeleks

Ilmar Raag
, strateegilise kommunikatsiooni asjatundja
Copy
Ilmar Raag
Ilmar Raag Foto: Madis Veltman

Alates selle aasta aprillist oodati pidevalt Ukraina sõja eskalatsiooni. Umbes sellest hetkest alates, kui sai selgeks, et Vladimir Putini esimene välksõja plaan on läbi kukkunud ja ukrainlaste mobilisatsioon käima läinud, kirjutab Ilmar Raag. 

Esialgu püüdis Vene armee lihtsalt muuta taktikat ja üle minna oma klassikalisele tugevusele, milleks on massiivne suurtükitule kasutamine. Ukrainlased pidasid vastu. Veel enam, septembri keskpaiga Ukraina vasturünnak osutas Putinile selgelt, et senise plaaniga edasi minna ei saa.

Nüüd, pärast 21. septembri mobilisatsiooniteadet on Putin veel kord kinnitanud suunda, et Venemaa pigem tõstab panuseid kui et nõustub lahendusega, mida võiks tõlgendada kaotusena. Mobilisatsioon ei ole neil alanud hästi. On palju uudiseid protestidest Venemaal, aga samas ei tea me täpselt, kui suur on siiski mobiliseeritute hulk. Võrdluseks meenutame, et USAs oli Vietnami sõja ajal samuti umbes 500 000 meest, kes keeldusid sõtta minemast. Aga sõda kestis sellest hoolimata mitu aastat. Igal juhul on toimunud eskalatsioon ja järjekordne ületatud Rubicon on pannud jätkustsenaariumitele selged uued piirid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles