Kalle Laanet ⟩ Ja ärkas ja tõusis USA, Ramsteini koalitsioon astus Putini Venemaa vastu

Kalle Laanet
, riigikogu liige, endine kaitseminister (RE)
Copy
USA kaitseminister Lloyd Austin 8. septembril Ramsteini õhuväebaasis pärast liitlaste kohtumist kõnelemas. REUTERS/Thilo Schmuelgen/File Photo
USA kaitseminister Lloyd Austin 8. septembril Ramsteini õhuväebaasis pärast liitlaste kohtumist kõnelemas. REUTERS/Thilo Schmuelgen/File Photo Foto: THILO SCHMUELGEN/REUTERS

Tänaseni levib müüt, et 2008. aasta augustis toimunud nn Gruusia sõjas tegi esimese lasu Gruusia. Ukrainas on Venemaa kasutanud enam-vähem samasugust demagoogiat, kirjutab riigikogu liige Kalle Laanet (Reformierakond).

Gruusiat ründas Vene armee ettekäändega kaitsta osseete ja Osseetias elavaid venelasi väidetava Gruusia genotsiidi eest. Kui nüüd hinnata praktiliselt sama põhjendust Ukraina kontekstis – et ukrainlastest natsid ja fašistid olid otseseks ohuks Ukrainas elavatele kaasmaalastele – venelastele –, siis peaks mõtlevasse pähe viimaks ometi tulema mõte, et vast oli 14 aastat tagasi tegemist samuti Venemaa agressiooniga naabermaa vastu. Mitte mõte, et «mine tea, mis nad seal omavahel madistavad».

Isegi Krimmi vallutamine ja Venemaale allutamine 2014. aastal kutsus lääneriikides esile pigem palju vaidlusi ja vähe tõsist vastuseisu. Miks küll? Mida loodeti?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles