Tõnu Tannberg ⟩ Vene impeeriumiihalus on sügav, aga kaotus Ukrainale kainestab (12)

Tõnu Tannberg
, akadeemik, Tartu Ülikooli Eesti ajaloo professor
Copy
Tõnu Tannberg FOTO: Sille Annuk
Tõnu Tannberg FOTO: Sille Annuk Foto: Sille Annuk

Venemaa pikaajalisest ihalusest impeeriumi järele kirjutab akadeemik ja Tartu Ülikooli Eesti ajaloo professor Tõnu Tannberg

Mõni kuu tagasi antud intervjuus võttis praeguse Venemaa ühiskonna imperiaalse palge tabavalt kokku Riikliku Ermitaaži direktor Mihhail Piotrovski: «Ka suhtumine sõjategevusse ei ole nii ühene. Sõda on ühest küljest veri ja tapmine, kuid teisest küljest on see inimeste enesekehtestamine, rahvuse enesekehtestamine. Iga inimene tahab end kehtestada. Ja oma suhtumises sõjasse nad kahtlemata ennast kehtestavad. Meid kõiki on kasvatatud impeeriumi traditsioonis ja impeerium ühendab paljusid rahvaid, liidab inimesed kokku, leides asju, mis on kõigile ühised ja olulised.»

See tõdemus osutab kõnekalt, miks praegune režiim Peeter Ist kummardab ning ammutab tollest ajast ja impeeriumi pärandist ideoloogilist tuge oma agressioonile. Tõepoolest on tänapäeva side omaaegse Vene impeeriumiga väga tugev, mistõttu on asjakohane mõnele seda «pärandit» kujundanud tahule tähelepanu pöörata.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles