Marion Teder ⟩ 40 miljonit eurot hoolekandesse või ainult hooldekodudesse? (2)

Marion Teder
, ettevõtja
Copy
Kodu- ja isikuhooldusteenuste platvormi CareMate asutaja Marion Teder.
Kodu- ja isikuhooldusteenuste platvormi CareMate asutaja Marion Teder. Foto: Erakogu

Hooldekandereformi elluviimisel võiks olla suurem rõhk digitaliseerimisel, mis aitaks vähendada hoolekandetöötajate töökoormust, on digitaalplatvormi CareMate asutaja Marion Teder veendunud.

Igat perekonda Eesti riigis mõjutab viimasel ajal palju meedia tähelepanu saanud hoolekandereform – sotsiaalhoolekande seaduse muutmine. See on omakorda tekitanud palju vastakaid seisukohti. 40 miljoni euro paigutamine ei ole võrreldes teiste valdkondadega, nagu lastetoetused või haridus, suur raha, kuid hoolekandesektorile on see väga suur summa. Hetkel on käsil seadusemuudatuse eelnõu, mis käsitleb küll seletuskirjas kogu hoolekande osa, kuid seadusemuudatuse ettepanekus on juttu vaid väljaspool kodu osutatava ööpäevaringse üldhooldusteenuse rahastamisest.

Eestis oli 2021. aasta lõpu seisuga üle 160 000 puuetega inimese, kellest keskmise puudega inimesi oli üle 50 000, raske puudega inimesi üle 73 000 ja sügava puudega inimesi kõige vähem: 15 000. Ilma naljata – need on sotsiaalkindlustusameti kodulehel olevad andmed. Lisaks on selgitusena puuete kirjeldamises välja toodud, et ainult sügava puudega inimesed vajavad ööpäevaringset hoolt, teised aga vajavad kõrvalist abi, vastavalt kas iga päev või paar korda nädalas-kuus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles