Martin Helme ⟩ Me ei suuda tuule ja päikese najal hoida senist elatustaset (59)

Martin Helme
, EKRE esimees
Copy
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme.
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme. Foto: Dmitri Kotjuh

Kui kõrvale jätta väga kaalukas asjaolu, et kõrgetest elektrihindadest saab enneolematult suurt tulu väga väike seltskond mõjukaid inimesi, siis pole põhjust, miks peaks elekter Eestis pööraselt kallis olema. Me toodame enamikul päevadel aastast rohkem, kui ise tarbime, müües ülejäänut naabritele. Me toodame lõviosa elektrist oma maavarast, mille kaevandamine on lihtne ja mille hinda mõjutavad rohkem keskkonnatasud ja riiklikud piirangud kui kaevandamise otsene kulu, kirjutab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme. 

Jutt, et sõda on muutnud meie elektri kallimaks, ei ole tõene, sest põlevkivielektri hinda ei mõjuta sõda üldse. Sõda on mõjutanud gaasi hinda ja sellest toodetavat elektrit, aga Eestis ei olegi gaasiga töötavaid elektrijaamu. Samuti ei mõjuta sõda Ukrainas meil puhuvat tuult või paistvat päikest. Küll aga teevad elektri hinnaga imet täiesti mittetoimiv börs ja poliitikute, ametnike ning pankurite välja mõeldud CO2 kvoodikaubandus.

Energiakriis ja inflatsioon ei ole juhtunud kuidagi paratamatult või vääramatult. See on olnud pikki aastaid teadlik ja süstemaatiline poliitika, mis on tekitanud kriisi. Euroopa ja Eesti vasakpoolsed ja liberaalid on aastakümneid võidelnud odava ja kättesaadava energia vastu, sulgedes tuumajaamu, nafta- ja gaasimaardlaid, suretades välja energia tootmist. Samal ajal on Lääne-Euroopas kinnistatud end järjest kindlamini Vene gaasi ja nafta külge, teeseldes, et kui Saksamaa fossiilkütus tuleb Siberist, siis on Saksamaa üleni roheline. Tegelikult on ta lihtsalt Kremli energiasõltlane. Aga ühena vähestest Euroopa riikidest Eesti ei ole! Leedul ja Lätil nii hästi läinud ei ole ja just neil on energiatootmise puudujääk, millele pidevalt viidatakse, kui räägitakse sellest, kuidas «meil» on elektrit puudu.

Kommentaarid (59)
Copy
Tagasi üles