Bogáta Timár Ungari: kui diktatuur on maskeeritud demokraatiaks

Bogáta Timár
, soome-ugri filoloog
Copy
Bogata Timar FOTO: Erakogu
Bogata Timar FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Eestlased ei oska ilmselt ette kujutadagi, missuguses infosulus elavad ungarlased Viktor Orbáni juhtimisel, kirjutab soome-ugri filoloog Bogáta Timár.

Euroopa Komisjon soovitas 18. septembril peatada Ungari rahastamise umbes 7,5 miljardi euro ulatuses. Selgituseks viidati laialdasele korruptsioonile, samuti nimetati Ungarit esimeseks mittedemokraatlikuks riigiks Euroopa Liidus. Kinnipeetav summa moodustab umbes viis protsenti riigi aastasest sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ning otsus tabaks Ungarit just keset energiakriisi.

See on erandlik otsus ning ka Euroopa Liidu praktikas esimene selletaoline. Ometi olen kohanud paljusid eestlasi, kel pole selge, miks asjad sedamoodi läksid. Isegi kui nad pole eriliselt vaimustunud Viktor Orbáni vabadusvõitluslikust retoorikast nõretavast poliitikast – ehkki paljud on ka seda –, võivad nad siiski küsida: kui hull saab olukord õieti olla? Lõppude lõpuks on ta ju Ungari demokraatlikult valitud juht. Ungarlased näivad ilmselgelt soovivat teda ning tema aetavat poliitikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles