Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Mike Calamus Kas loevad mustad elud või annetusrahaga soetatud häärberid? (11)

Liikumise  Black Lives Matter kaasasutaja Patrisse Cullors oskarite tseremoonial.
Liikumise Black Lives Matter kaasasutaja Patrisse Cullors oskarite tseremoonial. Foto: CARLO ALLEGRI

Kuigi nüüdseks märtriks muudetud mustanahalise politseivägivalla ohvri George Floydi elutee lõppes rohkem kui kaks aastat tagasi, annab temast maha jäänud pärand siiamaani tunda, kirjutab EKRE USA osakonna esimees Mike Calamus.

BLM - Mustad Elud Loevad liikumine leidis palju sümpatiseerijaid USAs ja Euroopas, kaasaarvatud siin Eestis, kes olid nõus avama «ülla liikumise» nimel enda rahakotirauad. Ainuüksi aastal 2020 kogus Black Lives Matter GNF 90 miljonit dollarit, enamus sellest summast moodustasid väikeannetajad.

Pärast kahte aastat ja sadu miljoneid annetatud raha on kindlasti palju ära tehtud mustade jaoks, et nende elujärge parandada? Reaalsus on aga pettumust valmistav - on palju segadust ja skandaale, mis neile usaldatud rahaga peale hakati. Annetajate raha ei läinud, et aidata musti peresid vaesuselõksust välja, võimaldades omandada haridust ja oskusi. Ei suunatud rahalaevu, et musti kogukondi turvalisemaks muuta, kus paljudes vohab kuritegevus, narkootikumid ja mustade jõukude kultuur, mis dikteerib, et õppides hoolikalt «käitud valgena». See võib kaasa tuua põlu alla langemise ja kiusamise teiste poolt. Ka kunagine USA esileedi Michelle Obama tõdes enda raamatus, et kõige esimesed tema kritiseerijad olid teised mustad, kes panid talle pahaks «valgena käitumise», sest tema eesmärk oli ennast kõrgelt harida.

Tagasi üles