Ain Kalme ja Madlenne Timofejev ⟩ Kui elektribörsi reegleid ei muudeta, on kõrge hind vältimatu (13)

Copy
01.07.2022, Tallinn. Kodutarbija elektrihind. Illustreeriv pilt. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp
01.07.2022, Tallinn. Kodutarbija elektrihind. Illustreeriv pilt. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp Foto: Konstantin Sednev

Nii riik kui ka elektribörsi korraldaja peavad veenvalt selgitama, miks praegune elektrituru hinnamudel on parim. Välistatud ei ole, et peamegi õppima elama praegu ülikõrgena tunduvate hindadega, kirjutavad TRINITI vandeadvokaat Ain Kalme ja TRINITI jurist Madlenne Timofejev.

Üha rekordilisemad energiahinnad, energiatootjate kasvavad kasumid ja mure eesoleva talve ees on tekitanud tarbijates ja ettevõtetes aina rohkem küsimusi senise elektriturusüsteemi töökindluse kohta. Õigustatult on kerkinud küsimus: kas turg tuleks ümber teha?

12 aastat tagasi liitus Eesti koos teiste Balti riikidega Nord Pool Spoti (NPS) elektribörsiga, et pääseda ligi ühtsele ja efektiivsele elektriga kauplemise turule, kus juba toimetasid Põhjamaad, Saksamaa ja Inglismaa. Asjaolu, mis just praegu poliitikutele, tarbijatele ja enamikule ettevõtjatele suurimat meelehärmi teeb, on see, et hind kujuneb elektribörsil nn ühtse hinna (ingl uniform price) mudeli järgi. See tähendab, et kõigile pakkujatele makstakse ühtset hinda ja selle hinna määrab oksjonil pakkumiste pingereas viimase pakkuja kõige kõrgem hind. Näiteks: kui nõudluse rahuldamiseks on vaja 10 tootjat, kellest 9 pakuvad elektrit hinnaga 30 EUR/MWh, aga viimane hinnaga 500 EUR/MWh, siis saavad kõik tootjad müüa elektrit hinnaga 500 EUR/MWh. Mäletame kõik hästi, et mõne nädala eest oli ühel tunnil turuhind 4000 EUR/MWh, mis NPSi reeglite järgi oli ka hinnalagi.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles