Tõnis Palts Riigieelarve vajab puhastamist dogmadest: püsikulu võib olla parim investeering (8)

Tõnis Palts
Copy
Tõnis Palts
Tõnis Palts Foto: Andres Haabu

Miks on Tallinna-Tartu neljarajaline maantee investeering, mille tegemiseks võib laenu võtta, aga Tallinna poolt vaadates sama maantee otsas oleva ülikooli õppejõudude ja professorite palgatõus on püsikulu, mida ei või laenuga rahastada? Sealjuures on õppejõudude ja professorite palga tõstmine ühiskonnale palju parem ja tasuvam investeering. On üks üldlevinud hullus, et püsikuludeks ei kasutata laenu, sest laenust võib teha vaid investeeringuid. Peaks küsima: aga kui püsikulu ongi investeering ja veelgi enam, kui ta on väga hea investeering, siis mida teha – kas pidurdame Eesti arengut?

Laenude, investeeringute ja püsikulude kohta olemas teatud, eelkõige reformierakondlikud dogmad, mis kunagi ammu võisid olla mõistlikud. Ümbritsev keskkond on aga juba kümme aastat nõudnud uut mõttedünaamikat, kuid inimestel on mõtteinerts, mistõttu dogmadest vabanemine on vaevaline ja ühiskonna arengut pidurdav.

Miks on need dogmad just reformierakondlikud? Juba seepärast, et Eesti ongi suuresti Reformierakonna nägu, on nad ju nii kaua olnud juhtiv või üks kahest juhtivast erakonnast. Kui Reformierakonnale on status quo kasulik, siis on seda raske muuta.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles