Lauri Vahtre ⟩ Ärge tapke meie kirjakeelt! (36)

Lauri Vahtre
, Fookuse toimetaja
Copy
Lauri Vahtre raamatuesitlusel Solarise Apollo raamatupoes 5. veebruaril 2020. 
FOTO: Raul Mee
Lauri Vahtre raamatuesitlusel Solarise Apollo raamatupoes 5. veebruaril 2020.  FOTO: Raul Mee Foto: Raul Mee

Eesti Keele Instituudi direktori Arvi Tavasti eesti kirjakeele reformi kava on kahtlemata mastaapne. Kuidagi ei saa lahti muljest, et käsil on järjekordne äärmiselt moodne ja progressiivne ümbermõtestamine, mille käigus kaob ära selline asi nagu kirjakeel.

Nii, nagu keegi kirjutab, nii ongi õige ja vabanenud eesti keele õpetajatest võib moodustada näiteks mõne väeosa või ujutada eesti keele õpetusega üle Ida-Virumaa koolid. Ainult et mida neil õpetada on? Kui õpilane ütleb: «Ma ei kommentaari», siis nii ongi õige.

Vaimustav. Või peaks siiski hoogu ja mõtleks järele, mis üldse on kirjakeel ning miks see välja mõeldi. Mõeldi nimelt selleks, et suurte murdeerinevustega, kuid siiski kokku kuuluv rahvas saaks enam-vähem ühtmoodi aru kirjalikust tekstist. Esialgu piiblist ja seadustest, siis paljust muustki. Kuidas keegi rääkis või erakirju kirjutas, oli igaühe enda asi, aga laiemaks tarbeks mõeldud teksti jaoks kehtestati ning kehtisid teatud reeglid. Need reeglid muutuvad ajas, kuid igal ajal on need konkreetsel kujul olemas.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles