Ants Frosch ⟩ Süvariik ja poliitiline korruptsioon on Siiami kaksikud (18)

Ants Frosch
, endine diplomaat (EKRE)
Copy
Ants Frosch FOTO: Erakogu
Ants Frosch FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Süvariigi temaatikaga, mis tõusis esile kõrgemate riigiametnike määramise näitel, haakub poliitilise korruptsiooni küsimus, kirjutab endine luurejuht ja diplomaat Ants Frosch (EKRE).

Eriti tõusis see päevakorda kümme aastat tagasi seoses Reformierakonna rahastamisskandaaliga. Nn Silvergate käivitas poliitika puhastumisele suunatud tegevused. Poliitilise süsteemi muutmise initsiatiivi «Harta 12» toetas 18 210 inimest. Ettevõtmine, mis pidanuks tooma muutused, lõppes nukra visinaga juba Kadrioru lossi jääkeldris. Viimane aur haritlaste rahulolematusest lasti välja Rahvakoguga.

Mis on poliitiline korruptsioon, mida selle mõju ja tagajärgede tõttu riigile ja ühiskonnale ohtlikuks peetakse? Transparency International määratleb poliitilise korruptsiooni kui poliittasandi otsustajate võimu kuritarvitamise oma positsiooni, võimu, staatuse ja rikkuse nimel, mille saavutamiseks manipuleeritakse institutsioonide ja protseduurireeglitega ressursside jaotamisel ja rahastamisel. Poliitiline korruptsioon on hästi peidetud ja hõlmab endast nähtusi erakondade varjatud rahastamisest kuni klannipoliitikani kõrgete riiklike ametikohtade jagamisel. Poliitiline korruptsioon on tihedalt seotud ärimaailmaga, kuna üldjuhul motiveerivad seda just erasektoris ringlev raha ja selle isiklikuks või erakondlikuks otstarbeks kasutamise soov. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles