Märt Läänemets ⟩ ÜRO süüdistus inimsusevastastes kuritegudes ajas Hiina marru

Märt Läänemets
, sinoloog, Sisekaitseakadeemia teadur.
Copy
Sinoloogia vanemteadur ja orientalist Märt Läänemets.
Foto Sille Annuk, Tartu Postimees FOTO: Sille Annuk
Sinoloogia vanemteadur ja orientalist Märt Läänemets. Foto Sille Annuk, Tartu Postimees FOTO: Sille Annuk Foto: Sille Annuk/Postimees

ÜRO suutis end kokku võtta ja avaldada pikema raporti inimõiguste rikkumisest Hiinas, mis Pekingile üldse ei meeldi, kirjutab sinoloog Märt Läänemets. 

Augusti lõpus avaldati ÜRO inimõiguste ülemkomissari ametkonna (OHCHR) kauaoodatud aruanne uiguuride ja teiste peamiselt islamiusuliste rahvaste inimõiguste massilisest ja süstemaatilisest rikkumisest Hiinale kuuluvas Ida-Turkestanis ehk Xinjiangi Uiguuri autonoomses regioonis (XUAR).

Dokument on saanud hinnanguid seinast seina. Seda on peetud liiga hambutuks ja vähekonkreetseks; selle koostajaid ja eriti paberi ilmumisega samal päeval ametist lahkunud inimõiguste ülemkomissari Michelle Bachelet’d on süüdistatud aruande avaldamisega venitamises ja Hiina nõudmistele järeleandmises. Mõned uiguuri aktivistid eksiilis peavad dokumendi puuduseks sedagi, et seal pole kordagi mainitud sõna «genotsiid», mille tunnuseid Hiina valitsuse aktsioonides uiguuri rahva vastu leiti näiteks poolteist aastat tagasi mõttekoja Newlines Institute raportis «Uiguuri genotsiid. Hiina-poolsete 1948. aasta genotsiidi konventsiooni rikkumiste uuring».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles