Eesti Keele Instituut Selge sõnumi võistlus tuleb taas

Katre Kasemets
, EKI vanem selge keele nõustaja
Copy
Selge sõnumi võistluse logo
Selge sõnumi võistluse logo Foto: EKI
  • Taas on startinud selge sõnumi võistlus
  • Selle aasta võistlustöid saab esitada 7. oktoobrini

Äsja Eesti Keele Instituudi algatusel startinud kaheksandast selge sõnumi võistlusest kirjutab võistluse projektijuht ja instituudi vanem selge keele nõustaja Katre Kasemets.

Käes on jälle sügis ja alanud korjeaeg. Meie soovime koos oma uute ja vanade heade selge keele sõpradega kokku korjata selged sõnumid, et need siis teistele isuäratavale väljanäitusele panna. Oleme alati arvanud, et hea eeskuju nakatab ja innustab.

Võistlusele ootame avalikus inforuumis olevaid sõnumeid: võimalikult arusaadavaid ja kasutajast lähtuvaid veebilehti, lepinguid, kliendikirju, kasutusjuhendeid, ankeete, plakateid, artikleid, tele- ja raadiosaateid jm. Samuti selliseid asutusi, kes suhtlevad inimestega selgelt, sõbralikult ja hoolivalt. Võistlustööd oleme jaganud tinglikult nelja kategooriasse: tarbetekst, tarbepilt, tarbetekst koos tarbepildiga ja selge sõnumi edendaja. Aastate jooksul on meile esitatud kokku 576 võistlustööd. Ja seda on väikese Eesti kohta väga palju. Näiteks on selge sõnumi edendajad olnud Tervise Arengu Instituut, Maksu- ja Tolliamet, Riigikontroll ning Statistikaamet.

Võistlustöid ootame sel aastal 7. oktoobrini veebilehel eki.ee/selgesõnum asuva vormi kaudu.

2021. aastal koos Kantar Emoriga tehtud uuringus kinnitas 80% vastanutest, et nende asutuses rakendatakse igapäevatöös selge keele põhimõtteid. Selge sõnumi võistlusel ja selge keele koolitusel osalemine on aidanud rohkem teadvustada selget ja kasutajast lähtuvat suhtlust. Enamasti on mõtteviisi muutuse taga olnud juhtkond. Näiteks Häirekeskuse põhimõte on, et inimesega tuleb rääkida nii, nagu seda teeks tark sõber: inimlikult, asjatundlikult ja mõistetavalt, ilusas eesti keeles. Seal teatakse, et selge keel on üks tänapäevase organisatsiooni tunnuseid.

Selge keele mõtteviisi ja võistluse patroon õiguskantsler Ülle Madise peab väga oluliseks suhelda inimestega lahkelt ning heas ja arusaadavas keeles. Ta leiab, et tarkust näitab see, kui suudetakse keerulist asja selgitada võimalikult lihtsalt. Selgust riigi ja inimese suhetes nõuab ka põhiseadus.

Selge keelekasutuse oluline osa ongi hoolimine. Püüame võistlusega rõhutada ka austust teiste vastu, kaasinimestega arvestamist. See, millises stiilis ja toonis me oma sõnumeid loome, räägib paljugi meie endi kohta.

Selge keel ühendab keelehoolde, infodisaini, turunduse ja kommunikatsiooni põhimõtteid. Selge keele mõtteviisi olemegi Eestis propageerinud paljuski selge sõnumi võistluse kaudu.

Võistlustöid ootame sel aastal 7. oktoobrini veebilehel eki.ee/selgesõnum asuva vormi kaudu.Tulemused teeme teatavaks ning selge sõnumi tunnusmärgised anname üle 28. oktoobril toimuval tänuüritusel. Meil on hea meel, et see tunnustus paljudele korda läheb ja paneb veelgi rohkem pingutama. «Olgu keerukamagi info edastamine meie kõigi jaoks rõõmustav ja haarav ülesanne,» julgustab Ülle Madise.

2022. aasta võistlust korraldavad Eesti Keele Instituut, Turundajate Liit, Eesti Kommunikatsioonijuhtide Liit, Eesti Keeletoimetajate Liit ja Euroopa Komisjoni Eesti esindus.

Tagasi üles