Ingrid Nielsen ⟩ Energiakriisi lahendus on kolm korda väiksem energiatarbimine, mitte põlevkivi jätkuv põletamine (40)

Ingrid Nielsen
, Eestimaa Looduse Fondi taastuvenergia ekspert
Copy
Ingrid Nielsen, Eestimaa Looduse Fondi taastuvenergia ekspert.
Ingrid Nielsen, Eestimaa Looduse Fondi taastuvenergia ekspert. Foto: Erakogu

Nii palju kui käesoleval aastal pole Eesti inimene kunagi varem elektrist ja energiast rääkinud. Peamiselt tiirleb jutt rahakoti ümber, sest see on ihule kõige lähem ja pahameelt on õigustatult palju, sest odav elekter on meid viimase paarikümne aastaga hästi uinutanud elektrituru, -varustuse ja -tarbimise probleemide ees, kirjutab Eestimaa Looduse Fondi taastuvenergia ekspert Ingrid Nielsen.

Laisk fossiilkütustest loobumise tempo, teosammul liikuv taastuvenergia areng, hajusale elektritootmisele üleminekuks vajalike võrguarenduste puudulikkus, kehv energiaturvalisus ning elektribörsi kõikuv usaldusväärsus on kolinaga põhja tõmmanud eestimaalaste usu riigi võimekusse olukorda stabiliseerida.

Samal ajal kõvenevad hääled, et tõmbame uued Auvered käima, tühja neist kasvuhoonegaasidest, mida põlevkivi abil tonnide viisi atmosfääri kliimat soojendama ning meile põudu ja üleujutusi garanteerima saadame. Muidugi on mugav juba sisse tallatud rajal kõndida ja teha seda, mida seni kõige paremini oled osanud – inimlikult mõistetav. Ent meie riigi, Euroopa, maailma inimeste heaolu mõttes on see arusaamatu valik. Lubamatu on päevapoliitikas unustada, et kõikide teiste lühiajaliste kriiside kõrval käib kõiki eluvaldkondi puudutav eksistentsiaalne kliimakriis endiselt edasi. Pruunide kütuste taaselustamine tähendab vaid üht – see süvendab kliimaprobleeme ning toob kaasa hulga uusi, nagu nt pagulaskriisi, veepuuduse, mullastiku hävimise ja toidukriisi ning tuhandete aastate jooksul välja kujunenud ja inimeluks vajalike ökosüsteemide kollapsi.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles