Jüri Kotšinev ⟩ Putin kehtestab uut loogikat, aga see ei kuku välja (1)

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
Jüri Kotšinev FOTO: Erakogu
Jüri Kotšinev FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Sõjal on oma loogika, ütles II maailmasõja puhkedes NSVLi Rahvakomissaride Nõukogu esimees ja Riikliku Kaitsekomitee esimehe asetäitja Vjatšeslav Molotov oma lääne kolleegidele, kes küsisid, miks NSVL muudab oma varasemaid välispoliitilisi seisukohti ja ei pea sõja puhkemisel antud lubadustest kinni, meenutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Praegune Venemaa juht armastab pidada ajalooloenguid, et tõestada oma välispoliitika õigsust. Suhetes maailma suurriikide liidritega või siis oma alamate ja rahvaga üllatab ta sageli väljaütlemistes täielikult teineteisega vastuolus olevate «faktide» ja seisukohtadega. Viimase näitena võib tuua tema pöördumise Venemaa õppiva noorsoo poole 1. septembril. Vladimir Putin väitis, et Ukrainale kingiti nende territoorium ja võimalus luua oma riik 1917. aasta revolutsiooni järel. Samal ajal on üldteada tema seisukoht, et ukrainlased ja venelased on üks rahvus. Ukraina on Putini arvates lihtsalt emamaast Venemaast võõrandunud ääreala, mis on võõrdunud metropolist Moskvast nii kaugele, et mängib oma riiki ja väidab, et on omaette rahvusriik.

Jääb selgusetuks, kuidas said bolševikud kinkida omaenda rahvale ehk venelastele piiriäärsetel aladel maa koos võimalusega luua seal oma riik. Kui tegemist on Putini väite kohaselt ühe ja sama rahvaga, siis ei saa ju sellist võimaluse andmist nõusolekuga ukrainlaste riiki tunnistada ja neile nende oma maa kinkimist kuidagi toimuda. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles