Marko Šorin ⟩ Õpetajatööst ei tohi saada rikaste meeste elukaaslaste hobi! (1)

Marko Šorin
, riigikogu liige (KE)
Copy
Keskerakondlane Marko Šorin kardab, et kiirustades eesti õppekeelele üleminekul halvenem märgatavalt hariduse kvaliteet.
Keskerakondlane Marko Šorin kardab, et kiirustades eesti õppekeelele üleminekul halvenem märgatavalt hariduse kvaliteet. Foto: Urmas Luik

Aeg on aru saada, et haridus ja kultuur on samasugune riigikaitse küsimus nagu tankidiviis või tipptasemel õhutõrje. Praegune valitsus ähvardab lasta välja surra kõigel sellel, mille eest oleks mõtet relvadega võidelda. Õpetajate Leht avaldas 26. augustil rodu ääretult nukraid fakte. Õpetajakoolituse läbinuist lähevad kooli tööle ainult pooled ja nemadki on nelja-viie aasta pärast läbi põlenud. Üle poole haridustöötajatest on viimasel ajal mõelnud töölt lahkumisele, kirjutab riigikogu liige Marko Šorin (KE). 

2019. aasta valimistele vastu minnes lubas Keskerakond, et tõstame kooliõpetajate keskmise palga 2000 euroni kuus. Hindasime, et see suurendaks õpetajate motivatsiooni ja õpetamise kvaliteeti. Samuti paraneks õpetajaameti maine ning suurendaks õpetajaameti atraktiivsust. Praegu sellest summast muidugi enam ei piisa, vaid õpetaja töötasu peaks ligikaudu niisugusest numbrist algama.

Tänavu prognoositakse Eesti keskmiseks palgaks 1718 eurot ja õpetaja miinimumtöötasuks 1412 eurot. Palk on tõusnud, aga liiga aeglaselt. Selline tasu ei ole praeguse inflatsiooni tingimustes Eesti riigile väärikas. Sama ebaväärikas on olukord, kuhu on asetatud meie koolijuhid – aina sagedamini tuleb paratamatusest tööle palgata inimesi, kelle haridus piirdub gümnaasiumiga ja puudub ettevalmistus pedagoogiliseks tööks. Millisest helgest tulevikust ja eestikeelsele õppele üleminekust me siin kõneleme? Haridusest oleneb lõpuks kõik, ka ettevõtete käekäik ja majanduse õitseng ehk Eesti riigi areng ning konkurentsivõime.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles