LOODUSFOTO Vandersell kaugelt Põhjast tuli ja peatus korraks meil

Rein Kuresoo
, bioloog
Copy
Jaan Spiegel on Kadrina mees, kelle pensionäripõlve aitavad aktiivselt sisustada fotoretked Põhja-Eesti rannikule. Rannikul peatuvad kahlajate pildile püüdmine on väljakutse, mille ta võimaluse korral alati vastu võtab. FOTO: Jaan Spiegel
Jaan Spiegel on Kadrina mees, kelle pensionäripõlve aitavad aktiivselt sisustada fotoretked Põhja-Eesti rannikule. Rannikul peatuvad kahlajate pildile püüdmine on väljakutse, mille ta võimaluse korral alati vastu võtab. FOTO: Jaan Spiegel Foto: Jaan Spiegel

Lindude ränne on täies hoos. See algas juba augustis, mil suvi oli veel meie mail täisjõus. Arktikas aga on sel ajal hommikuti maa härmas ning sadada võib juba lundki. Külm ajab rändlinnud liikuma, kirjutab bioloog Rein Kuresoo saateks Jaan Spiegeli fotole.

Mitmed polaaraladel pesitsevad kahlajate liigid rändavad talvituma kaugele lõunasse – ekvaatorile ja sellest kaugemalegi.

Nii käitub ka pildile püütud leeterüdi. Kaugränduritena, kelle kogu rändeteekond ulatub kolmest kuni kümne tuhande kilomeetrini, tuhiseksid leeterüdid meilt pigem peatamata üle. Enamasti nad seda teevadki – Eesti rannikul nähakse neid küllaltki vähe. Hoovihmad või tugevad tuulehood sunnivad linde siiski peatuma ja siis laskuvad nad rannikule toituma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles