JUHTKIRI Elizabeth II surm märgib ühe ajastu lõppu Briti ajaloos (4)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur
Päeva karikatuur Foto: Urmas Nemvalts
  • Tulevik näitab, kuidas hakatakse Elizabeth II ajastut nimetama
  • Uue kuninga ülesandeks on hoida üleval Buckinghami palee mainet
  • Elizabeth II tähendas brittidele ka stabiilsust ja kindlustunnet

Üks ajajärk Ühendkuningriigi ja tegelikult kogu maailma ajaloos on läbi saanud – täna saabus teade Briti kuninganna Elizabeth II surmast. Eesti leinab koos brittidega.

Tulevik näitab, kuidas hakatakse Elizabeth II ajastut nimetama ja millisena mäletama – jõudis ta ju troonil olla 70 aastat, mis on pikim monarhi valitsusaeg Ühendkuningriigi ajaloos. Enne teda kõige kauem troonil püsinud kuninganna Victoria ajastut hakati nimetama viktoriaanlikuks ja see nimetus seostub kindlate nähtustega Ühendkuningriigi ajaloos.

Kindlasti seostub ka Elizabeth II valitsemisaeg teatud nähtustega Briti ajaloos, ent on selge, et võrreldes viktoriaanliku ajastuga oli Elizabeth II aeg palju turbulentsem. Kui Elizabeth II sai 1952. aastal troonile, oli Ühendkuningriik veel määratu impeerium, 2022. aastal pole ta seda enam ammu.

Elizabeth II jõudis oma troonil oleku ajal näha endiste kolooniate iseseisvumist, Ühendkuningriigi astumist Euroopa Ühendusse ja lahkumist sellest, Falklandi sõda, Suure Reede rahulepingut, printsess Diana surma ja paljut muudki. Alles kaks päeva tagasi viibis tema juures Balmorali lossis Liz Truss, kellest sai 15. peaminister, kelle Elizabeth II ametisse määras. Ent tema esimene trooniloleku aegne peaminister oli Winston Churchill, seega kehastas just kuninganna kõige selgemini Ühendkuningriigi poliitilist järjepidevust.

2006. aastal käis Elizabeth II Eestis, tähistades niiviisi Eesti ja Ühendkuningriigi häid suhteid. Kuninganna visiit välisriiki on suur au ja selle osaliseks saamine tähendab, et Eesti kuulub brittide silmis täieõiguslikult rahvusvahelisse riikide kogukonda. Meil jääb vaid brittidele kaasa tunda ja nendega koos leinata.

Ajal, mil pärast Brexiti referendumit 2016. aastal on Ühendkuningriigil olnud neli peaministrit, oli kuninganna oma riigi alamatele justkui ankruks, millest kinni hoida. Nüüd on see ankur kadunud.

Elizabeth II tähendas brittidele ka stabiilsust. Ajal, mil pärast Brexiti referendumit 2016. aastal on Ühendkuningriigil olnud neli peaministrit, oli kuninganna oma riigi alamatele justkui ankruks, millest kinni hoida. Nüüd on see ankur kadunud.

Uueks kuningaks saab Charles, kes oli oma ema Elizabeth II pika valitsusaja tõttu ka kõige kauem Walesi prints. See omakorda tähendab, et ta ei saa valitseda nii kaua kui tema ema. Uus valitseja hakkab kandma nime Charles III, uueks troonipärijaks saab prints William.

Kuninga ülesandeks saab olema hoida üleval Buckinghami palee mainet ja sisendada rahvale kindlustunnet. See ei saa kindlasti kerge olema, sest britid olid oma kuningannaga harjunud ja üles kasvanud ning paljudele on ilmselt mõeldamatu, et troonil võiks olla veel keegi peale Elizabeth II.

Charles seisab silmitsi veel mitme olulise ülesandega. Esmalt tuleb hoida Briti monarhia järjepidevust ja rahva usaldust trooni vastu – et ei võimenduks vabariiklikud meeleolud. Teiseks tuleb koos hoida riiki – meeleolud Šotimaal võivad pärast monarhi lahkumist veelgi tugevamalt iseseisvuse suunas kalduda. Mõistagi tuleb seda teha koostöös Briti valitsusega, ent just monarh sümboliseerib Inglismaa, Walesi, Šotimaa ja Põhja-Iirimaa ühendust. Brittidel seisab ees keeruline aeg.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles