INTERVJUU Ukraina ajaloolane: iga hukkunud sõdur on ohverdus Ukraina vabaduse eest

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Jaroslav Hrõtsak.
Jaroslav Hrõtsak. Foto: Erakogu

Venemaa kallaletungist Ukrainale saab 9. septembril 200 päeva. See on imetlusväärne, kuidas püsib enamiku ukrainlaste vankumatu usk Ukraina armee võitu, kuid ees on äärmiselt raske talv, mis paneb selle usu kõvasti proovile, ütles intervjuus Postimehele üks Ukraina tuntumaid ajaloolasi ja mõtlejaid, Lvivis asuva Ukraina katoliku ülikooli professor Jaroslav Hrõtsak. Ta andis Postimehele intervjuu ka siis, kui sai täis 100. sõjapäev, tema tollaseid mõtteid saab lugeda 4. juuni Postimehe AK-lisast või siit – https://maailm.postimees.ee/7536890.

Kui ma küsisin teilt mai lõpus, mida näitasid sõja esimesed sada päeva, siis te vastasite, et esiteks tegi Vladimir Putin Ukrainat rünnates oma elu suurima vea. Teiseks, et ukrainlased tunnevad väga tugevat optimismilaengut. Ja kolmandaks, et see sõda kestab kaua. Mida on näidanud sõja järgmised sada päeva?

Ma arvan, et laias laastus kõike sedasama. Selle vahega, et Putin ei teinud mitte ainult suurt viga, vaid ta on sooritanud kohutava kuriteo. Seda, et ukrainlased on säilitanud samasuguse optimismi, näitab augusti algul läbi viidud küsitlus. Ülekaalukas enamus ukrainlasi usub endiselt, et sõda lõppeb meie võiduga (77 protsenti usuvad kindlalt ja 15 protsenti arvavad ka pigem nii – J. P., uuringuga saab tutvuda https://razumkov.org.ua/napriamky/sotsiologichni-doslidzhennia/den-nezalezhnosti-ukrainy-serpen-2022p), samuti usuvad nad positiivsetesse arengutesse pärast sõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles