Iverson Ng ⟩ Eesti vajab Hiina ohule vastamiseks Taipei esindust (2)

Iverson Ng
, kolumnist
Copy
USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi visiit Taiwani kutsus esile Hiina pahameele. 
USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi visiit Taiwani kutsus esile Hiina pahameele. Foto: ANN WANG

Kuigi «ühe Hiina põhimõtte» järgimine oleks pragmaatiline, peab Eesti «ühe Hiina poliitika» üle otsustama Eesti valitsus, mitte Hiina Kommunistlik Partei, kirjutab kolumnist Iverson Ng. 

Augusti alguses korraldas Hiina Taiwani väina ümber nädalase sõjalise õppuse kättemaksuks USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi ajaloolise visiidi eest Taiwanile. Vahetult pärast kriisi teatasid Eesti ja Läti, et lahkuvad Hiina juhitud Kesk- ja Ida-Euroopa riikide 16+1-koostööformaadist ja näitavad Hiinale hilinenult Balti ühtsust. Hongkongi diasporaakogukonnad mõlemal pool Atlandi ookeani korraldasid esimesed Euroopa ja USA põhised Hongkongi kokkutulekud vastavalt Prahas ja Washingtonis, et hoida Hongkongi elus välismaal ja ühendada Hongkongi diasporaarühmi üle kogu maailma.

Eestis jäävad aga Hiina-teemalised arutelud liiga üldiseks ja nüansivaeseks. Kohalikud arvamusliidrid kipuvad Hiina Kommunistliku Partei süsteemset rivaalitsemist üldistama ja võtma seda kui ühte teemat, ükskõik, kas asi puudutab sõjalist agressiooni Taiwani vastu, Hongkongi reeglitel põhineva autonoomse süsteemi õõnestamist, uiguuri elanikkonna genotsiidi Xinjiangis või Tiibeti sõjalist annekteerimist aastatel 1950–1959.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles