Aivar Jürgenson Oleks aeg lasta multikulti ideoloogia allavoolu (38)

Aivar Jürgenson
, diasporaauurija
Copy
Etnoloog Aivar Jürgenson
Etnoloog Aivar Jürgenson Foto: Sille Annuk

Olukorras, kus suur osa Eestis elavatest venelastest on kaasa läinud putinistliku sõjahüsteeriaga, on saanud üha selgemaks, kui kaugel oleme tegelikult sidusast mitmekultuurilisest ühiskonnast. Narva tanki ja teiste punamonumentide teisaldajaid sõimatakse süüdimatult fašistideks, mis näitab, et ühe osa Eestimaa elanike identiteet kristalliseerub üha putinistlikumaks. Nende ja eestlaste väärtusruumid ei puutu omavahel kokku, kirjutab etnoloog ja folklorist Aivar Jürgenson.

Sellel taustal tundub kummaline, kui mõni kolumnist leiab, et Narva tanki ja teiste punamonumentide kõrvaldamine oli samm eestlaste identiteedi nihilistlikumaks muutumise poole (Rainer Kattel, «Eestit ähvardab nihilism», PM, 23.08). Probleem näib autori meelest olevat selles, et venelaste sügavate tunnetega justkui ei arvestatud. «Miks on venemeelsus halb, aga näiteks EKRE või sotside toetamine mitte?» küsib ta kui mitte lihtsameelselt, siis vähemalt lugejat lihtsameelseks pidades. Kui mõni veel ei tea, siis ei sotsid ega EKRE korralda praegu «erioperatsiooni» mõnes võõrriigis ega toeta juba piinlikult kaua kestvat venekeelse elanikkonna kapseldumist Eesti Vabariigis.

Eesti parlamendis pole erakonda, kes kuulutaks, et nõukogudeaegse massilise sisserände käigus Eestisse jõudnud kontingendi Eesti rahvusriiki integreerumine pole oluline. Meil on üüratult migratsioonist tulenevaid probleeme, millega ei puutu kokku suurem osa eurooplastest. Migrantide osakaalult on Eesti Euroopas üks esimesi. Esimese ja teise põlvkonna välispäritolu rahvastiku osakaalult oleme Luksemburgi järel teisel kohal. Teisel kohal oleme ka välispäritolu elanikkonna riigikeele oskamatuse arvestuses.

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles