Merle Raun ja Maaja Vadi ⟩ Töökiusu ennetus säästab ohvreid ja hoiab kokku juhtide aega

Copy
Töökiusamist esineb tunduvalt vähem neis organisatsioonides, kus tööülesanded ja -suhted on selgelt määratletud.
Töökiusamist esineb tunduvalt vähem neis organisatsioonides, kus tööülesanded ja -suhted on selgelt määratletud. Foto: SCANPIX

Ligi pooled Eesti juhid tunnistavad, et nende organisatsioonis on esinenud töökiusamist, ahistamist või diskrimineerimist. Siiski tuleb neid muresid lahendada pigem harva, mille taga on tõenäoliselt hea ennetustöö ja teavitamine, kirjutavad LevelLab OÜ vanemteadur Merle Raun ja Tartu ülikooli majandusteaduskonna juhtimise professor Maaja Vadi. 

Tartu Ülikool ja LevelLab OÜ viisid Eesti juhtimisvaldkonna uuringu 2021 raames läbi küsitluse, millele vastas ligi 500 juhti. Uuring keskendus psühhosotsiaalsetele ohuteguritele ja ennetusmeetmetele. Töökiusamist puudutati esimest korda, mistõttu ei saa neid tulemusi võrrelda eelnevate uuringutega. Uuringu tulemused põhinevad juhtide hinnangutel.

Kõige sagedamini esineb töökiusamist, ahistamist ja diskrimineerimist teenindussektoris, järgnevad kolmas sektor ja seejärel tootmisettevõtted. Võrreldes erasektori juhtidega hindavad avaliku sektori juhid psühhosotsiaalsete ohutegurite esinemissagedust tunduvalt madalamaks. Sellealased riskid on otseselt seotud organisatsiooni suurusega: suuremate organisatsioonide juhid nimetavad, et neil on ka rohkem kiusamisjuhtumeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles