AJALOO TAAK ⟩ Jaan Tamm: ärme jää vabaduse toonud sõjameeste mälestuse jäädvustamisega hiljaks! (1)

Jaan Tamm
, ajaloolane ja muinsuskaitsja
Copy
Nõukogude võim hävitas Tallinna kaitseväe kalmistul Eesti sõjameeste hauatähised ja alustas pealematmist. Nüüdseks pole pooligi hävitatud hauatähiseid taastatud.
Nõukogude võim hävitas Tallinna kaitseväe kalmistul Eesti sõjameeste hauatähised ja alustas pealematmist. Nüüdseks pole pooligi hävitatud hauatähiseid taastatud. Foto: Mihkel Maripuu

Praeguste Narva sündmuste valguses võime öelda, et ajalugu kordub. See, mis viis 2007. aastal pronksiöö sündmusteni Tallinnas, näis viimastel nädalatel jätkuvat Narvas. Pean silmas eelkõige punamonumentidega seonduvate valitsuse otsuste hilinemist. Meenutame!

Pärast muinsuskaitseameti moodustamist 1993. aasta 1. oktoobril sai selle üheks ülesandeks Nõukogude mälestiste registri inventuur ja selle puhastamine ajaloomälestistena kirjas olevatest punamonumentidest.

Inventuuri käigus jõudis järg ka Tõnismäel asunud haudadeni ja pronkssõdurina tuntud monumendini. Kui Hardo Aasmäe linnapeaks oleku ajal keerati kinni «igavest tuld» varustanud gaasikraan, siis haudade ja monumendini veel ei jõutud. Esimene sealne matus tuli ilmsiks juba 1994. aastal, mil hakati istutama soomlaste Tallinnale kingitud pärnasid. Ometi püüti kompleksi teisaldamisega edasi minna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles