HARIDUS JA TEADUS Martin Pent: tudeng, siin on sulle tekkel ja kerjakott! (6)

Martin Pent
, Fookuse «Hariduse ja teaduse» toimetaja
Copy
Fookuse «Hariduse ja teaduse» toimetaja Martin Pent.
Fookuse «Hariduse ja teaduse» toimetaja Martin Pent. Foto: Eero Vabamägi

Kõrgharidus on üks äärmiselt tore asi, mille hüvesid hakatakse tihtilugu nägema tagasivaatavalt ja veel enam siis, kui see õnnestus omandada tasuta. Just selle viimase kohale koguneb järjest enam murepilvi, kirjutab toimetaja Martin Pent.

Lõppeva nädala jooksul on kõikides kooliastmetes uus õppeaasta pidulikult sisse juhatatud, kuid käesolev Fookus suunab oma pilgu eelkõige sellele osale õppuritest, kelle jaoks saab ümber esimene täispikk töönädal – tudengid. Ja kui esmaspäeval Tartu Ülikooli avaaktusel demonstratiivselt kerjakopikaid kõlistati ning kõrgharidusele lisarahastust nõuti, kangastus tahes-tahtmata selline magushapu mekiga mõte, et ju sai ise veel õigel ajal siia ilma sünnitud ja ilma kerjakotita tasuta õppe hüvesid nauditud.

See on ammu teada, et lasteaiaõpetajad tahavad palka juurde. Ja siis tahavad kooliõpetajad palka juurde. Õppejõud küsivad seepeale, et «kes meie siis veel oleme», ja nõuavad loomulikult nemadki palgalisa. Kuidas saakski neid süüdistada, kui vahepeal on ära seeditud uudis, et hinnatõus on ületanud juba 25 protsendi piiri, ning talv on veel alles tulekul? Tudengid teavad seda kõike ja ütlevad Tartu Ülikooli üliõpilaskonna esimehe Katariina Sofia Pätsi suu läbi, et «tasuta kvaliteetne kõrgharidus ei ole mitte luksus, vaid meie riigi ja meie ühiskonna kestmise alustala».

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles