Andrei Kuzitškin ⟩ Venelastel seisab ees palju tööd, et oma maine taastada (16)

Andrei Kuzitškin
Copy
Sõjapurustused Kiievi kortermajade rajoonis.
Sõjapurustused Kiievi kortermajade rajoonis. Foto: Erik Prozes

Eelmise aasta rahvaloenduse andmetel elab Eestis 315 252 venelast, mis teeb 23,67 protsenti riigi rahvastikust. Seega kuulub Eesti venelaste osakaalu poolest suurima vene vähemusega riikide hulka, jäädes alla ainult Lätile. Eesti iseseisvuse taastamisest on möödunud 31 aastat. Ometi on venelaste Eesti ühiskonda lõimimise probleem lahendamata. Ukraina sõda on ainult süvendanud konflikti Venemaa toetamisele keskendunud Eesti «Vene maailma» esindajate ja Putini režiimi suhtes teravalt kriitiliste eestlaste vahel. Aga kas Eesti «Vene maailm» on ikka nii ühesugune? Kas kõik venelased ikka ihkavad ühemõtteliselt Kremli võitu Ukrainas ja loodavad sisimas, et varem või hiljem tuleb Putini armee Eestit «Eesti natside» võimu alt «vabastama», nagu räägitakse Venemaa propagandanarratiivides?

Hiljuti loetles peaaegu kümme aastat tagasi Venemaalt emigreeruma sunnitud ajakirjanik Julia Mutšnik «Vene maailma» peamisi eemaletõukavaid jooni: suurriiklik upsakus, orjalikkus, suutmatus eristada head kurjast, õigeusklik silmakirjalikkus, hämmastav võime tappa, purustada ja hävitada kõike enda ümber, seejuures ennast ohvrina kujutades. Ja kui lugeda selliste venekeelsete Facebooki rühmade nagu «Tallinlased» või «Venelased Eestis» blogisid ja kommentaare, siis võib Julia Mutšniku ​​sõnade õigsuses veenduda. Agressiivsus ja vihkamine Eesti riigi vastu on nendel veebilehtedel täiesti üle võlli.

Rühmaliikmete hulgas on siiski ka julgeid inimesi, kes on valmis sellele stiihilisele estofoobiale ning massilisele Putini ja tanki T-34 kummardamisele vastu hakkama. Neid on vähe, kuid nad on olemas. Sotsiaalvõrgustikes on ka venekeelseid rühmi, mis ühendavad Putini kriitikuid ja Ukraina toetajaid. Ja ka Eesti reaalses poliitikamaailmas korraldavad Vene kodanikuaktivistid Venemaa saatkonna juures Ukraina toetuseks pikette, organiseerivad sõjavastaseid meeleavaldusi, tegelevad vabatahtliku tegevusega ja abistavad sõjapõgenikke, koguvad raha ja saadavad Ukraina armeele pakke. Need on «head venelased».

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles