LOODUSFOTO Punajalgsed patisaksad

Rein Kuresoo
, bioloog
Copy
Selle foto autori Kilvar Kessleri igapäevatöö on jälgida kullipilgul finantsmaailmas toimuvat. Tema kirglik harrastus on loodusfotograafia, eriti just kiirete hetkede peatamine.
Selle foto autori Kilvar Kessleri igapäevatöö on jälgida kullipilgul finantsmaailmas toimuvat. Tema kirglik harrastus on loodusfotograafia, eriti just kiirete hetkede peatamine. Foto: Kilvar Kessler

Punajalg-pistrik on lind, keda Eestis igal aastal tingimata ei kohtagi – veel sajand tagasi Eestis pesitsenud kullilise asurkond on kahanenud ja taandunud idakagu poole, kirjutab bioloog Rein Kuresoo saateks Kilvar Kessleri fotole. 

Nii nagu kunagi meie mail tavalisele tuuletallajale on ka punajalg-pistrikule mõjunud halvasti pestitsiidid ja intensiivne põllumajandus. Talve veedavad nad Lõuna-Aafrikas. Nii ei peakski neil Eestisse enam eriti asja olema, kuid mõnel aastal ilmuvad nad meile hulgakaupa sooja suvelõppu nautima nagu muretud ja elegantsed patisaksad.

Peamiselt kiilidest ja tirtsudest toituvad linnud liiguvad soojade õhumasside järel ja nii võivad nad tavapärastelt rändeteedelt hälbida. Pistrikud on erakordselt kiire lennuga ja suudavad eksirännakutele kulutatud aja kiiresti tasa teha, peaasi, et neil õnnestub soojalaine harjal liikudes külluslikult toituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles