INIMENE JA LOODUS ⟩ Jaak-Kristian Sutt: tehnoloogiaeliiti paeluv «kaugtulevikuvaade» on inimkonnale üliohtlik (9)

Jaak-Kristian Sutt
, keskkonnaekspert
Copy
Projekti «Biosphere 2» hooned Arizona kõrbes. Katse luua väliskeskkonnast suletud miniatuurne biosfäär kukkus läbi, 1991. aastast õhukindlana hoitud hoonekompleks avati 2006. aastal, sest see oli muutund inimesele elukõlbmatuks. Teisisõnu: toimivat kosmosekolooniat ei õnnestunud tehislikult luua isegi koduplaneedil.
Projekti «Biosphere 2» hooned Arizona kõrbes. Katse luua väliskeskkonnast suletud miniatuurne biosfäär kukkus läbi, 1991. aastast õhukindlana hoitud hoonekompleks avati 2006. aastal, sest see oli muutund inimesele elukõlbmatuks. Teisisõnu: toimivat kosmosekolooniat ei õnnestunud tehislikult luua isegi koduplaneedil. Foto: Wikimedia Commons

Paljud maailma mõjukad inimesed vaatavad inimkonnale ja planeedile nii pikast perspektiivist, et nende otsused ohustavad inimkonna ja ökosüsteemi säilimist märksa lühemas perspektiivis, kirjutab keskkonnatrendide vaatleja Jaak-Kristian Sutt.

Kauge tuleviku pärast muretsemises ei ole iseenesest midagi uudset, uudne on aga olukord, kus üha suurem hulk mõjukaid teadlasi, kõneisikuid, ettevõtjaid ja poliitikakujundajaid on otsustanud sellest vaatenurgast olevikuvalikutes juhinduda. Sellest on saanud praeguste suunavalikute mõjutaja.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles