Evhen Tsybulenko ⟩ Euroopa Liit peab ütlema Vene turistidele ei

Evhen Tsybulenko
, Õigusprofessor
Copy
Evhen Tsybulenko.
Evhen Tsybulenko. Foto: Sander Ilvest/Postimees/Scanpix Baltics

Kas Vladimir Putin vägistab isiklikult ukraina naisi ja lapsi? Kas Sergei Šoigu varastab Ukrainas isiklikult pesumasinaid, WC-potte ja määrdunud aluspükse? Kas Sergei Lavrov tulistab Ukrainas tsiviilisikuid isiklikult? Ei. Kõike seda teevad tavalised Venemaa pojad ja tütred, keda kasvatavad tavalised vene emad ja isad, kellel on ülekaalukas rahva toetus, olgu nad lollitatud või mitte. Putin ei ole põhjus. Ta on lõpp-produkt, kirjutab rahvusvahelise õiguse professor Evhen Tsybulenko.

Eesti peaminister Kaja Kallas kutsus 9. augustil Euroopa Liitu viivitamatult lõpetama Venemaa elanikele viisade väljastamise, öeldes, et Euroopa külastamine on privileeg, mitte õigus. Ja see on tõepoolest nii. Venemeelsed inimõiguslased ja poliitikud, kes väidavad ses kontekstis, et vaba liikumine on inimese põhiõigus, valetavad teadlikult.

Selgitagem esmalt, mis on inimõigus, kui räägime liikumisvabadusest, ja selleks pöördume alusdokumendi, 1950. aasta Euroopa inimõiguste konventsiooni ning selle protokollide poole. Muide, kui kõnelda inimõigustest, siis lakkas Venemaa neid dokumente endale kohustuslikuks pidamast juba enne, kui ta Ukrainas vallandatud täiemahulise sõja tõttu Euroopa Nõukogust välja heideti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles