Merle Jääger ⟩ Kas Lõuna-Euroopa nutab vene turistide raha taga? (3)

Merle Jääger
, näitleja
Copy
Merle Jääger (Merca)
Merle Jääger (Merca) Foto: Remo Tõnismäe

Vaat on küsimus, kas neil Saatana Föderatsiooni kodanikel lasta mujal maailmas turiste mängida või mitte. Aimar Ventsel võttis sel teemal hiljuti päris hästi sõna. Mina vaatleksin veel mõnda tahku, mida vana sõber veereti puudutas.

Küsimus number üks: kes on need inimesed, kes käivad välismaal ostlemas ja kohvitamas? Arvata on nad suurlinnadest pärit, üpris heal järjel isikud. Kindlasti ei pärine turistid kusagilt Tšita oblastist või muust föderatsiooni perifeeriast, vaevalt ka riigi kaitseministri kodupiirkonnast. Sealsed meessoost elanikud panevad end paremal (halvemal) juhul vabatahtlikuna kirja, et Ukrainasse erioperatsioonile minna. Neile on see ainuke võimalik turismivorm läände üldse ja siis me imestame, et nad kodutehnikat kokku röövivad või asfaltteed ehk kempsupotti nähes nutma puhkevad. Minagi ei suutnud esimesel Soomes käigul end pidurdada: ahmisin banaane ja topsijogurteid ning arvasin, et selline ongi paradiis.

Küsimus number kaks: kas tõesti Lõuna-Euroopa nutab vene turistide raha taga ehk kuhtub nende majandus? Võimalik, et mingil määral küll. Hämmastav lihtsalt, et sealsed kohalikud suutsid piisavalt käbedalt omandada vene keele elementaarsel suhtlustasandil (kui piirid avanesid), ent Baltikumis aastakümneid elavad slaavlased ei suuda seniajani end kohalikus keeles piisavalt väljendada. Siin viskaks kivi hoopis lõunaeurooplaste kapsaaeda (kuigi ärilisest vaatenurgast tegid nad ju õigesti). Jäi venelastel mulje, et nad on kõikjal teretulnud, isegi keel õpitakse nende pärast ära.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles