Edward Lucas ⟩ Vene spioonid siplevad tähelepanu keskpunktis

Edward Lucas
, kolumnist
Copy
Edward Lucas.
Edward Lucas. Foto: Albert Truuväärt /Scanpix//

Bellingcati uus juurdlus räägib naisest, keda paljud tema sõbrad tunnevad Maria Adela Kuhfeldt Riverana. Pärast Rooma, Malta ja Pariisi vahel liikumist jäi ta paigale Napolisse, kus juhtis juveeliäri ja suhtles energiliselt – peamiselt inimestega, kes olid seotud sealse suure USA mereväebaasiga, kirjutab kolumnist Edward Lucas.

Tema väidetavalt originaalse disainiga ehted olid võlts: odav Hiina import. Nii oli ka tema elulugu. Ta ei olnud sündinud Peruus ja teda ei kasvatanud kasuvanemad Moskvas. Tegelikult oli ta Olga Kolobova, kes kuulus Venemaa sõjaväeluure GRU heaks sügava saladuskatte all välismaal töötavate «illegaalide» kõrgelt hinnatud kohorti.

Bellingcat teeb selle kindlaks peamiselt avalikult kättesaadava teabe ja lekkinud andmebaaside ristamise teel. Peamine on see, et Vene pass, mida kasutas «Rivera», erines vaid ühe numbri võrra sellest, mida kasutas eksluuraja Sergei Skripali mürgitamiskatses osalenud GRU ohvitser 2018. aasta märtsis. Mõni kuu hiljem tuvastas Bellingcat selle episoodi uurimisel, et Vene luure kasutas hämmastava hooletuse tõttu oma saladuskatte all tegutsevate ohvitseride jaoks järjestikku nummerdatud passe. Mõni tund pärast uudise avaldamist kästi Koloboval koju kiirustada (Bellingcat jälitas isegi telefonikõnet, mille tegi talle tema luureülem).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles