Vambola Paavo Vanaviisi enam edasi minna ei saa (2)

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Vabakutseline ajakirjanik Vambola Paavo
Vabakutseline ajakirjanik Vambola Paavo Foto: Sille Annuk

Valitsus koostab järgmise aasta riigieelarvet. Varasematega võrreldes sunnib see rohkem kasinusele. Aastaid oleme eelarvet koostanud, nagu oleks rahvaarv võrreldav Soomega. Me ei anna endale aru, et Eestis elab 1,3 miljonit ehk naabrist neli korda vähem inimesi. Kui jätame kõrvale pensionärid ja õppurid, saame ehk 850 000 reaalset maksjat. Soomes on see arv kindlasti kolm-neli korda suurem! kirjutab vabakutseline ajakirjanik Vambola Paavo.

Meie ühiskond on vananev ja maksumaksjate arv kahaneb iga aastaga. Paljud võõrsil töötavad kaasmaalased täidavad hoopis uue kodumaa riigikassat. Järjest enam noori lahkub välismaale tööle või õppima ega seo tulevikku kodumaaga, kuna siin on elu kallis ja palk väike.

Kulutusi nõudvaid valdkondi lisandub iga aastaga. Need nõuavad täiendavat raha. Uus valitsus teeb tänavu toetustega rahakülvi, andmata aru, mis see kokkuvõttes maksab. Oma pitseri vajutavad lähenevad valimised. Parlamenti püüdlevad erakonnad ei ole lubadustega kitsid, kahjuks puudub paljudel neist kate. Samas peame teadvustama, et maailma majandus jahtub ja kriis koputab kõvasti uksele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles