Aimar Ventsel ⟩ Venelased süüdistavad eurooplasi topeltstandardites (12)

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Aimar Ventsel.
Aimar Ventsel. Foto: Alar Matson

9. augustil ärkas suur osa venemaalasi üles, vaatas uudiseid ja avastas, et nad armastavad euroopalikke väärtusi. Ennekõike aga armastavad nad liikumis- ja reisimisvabadust, mis oli paljude venemaalaste arvates lahutamatu ning äravõtmatu inimõigus Euroopa Liidus. Selline mulje oli, kui ma põgusalt sotsiaalmeediasse sisse vaatasin, kirjutab kolumnist Aimar Ventsel.

Mis siis juhtus? Sel päeval avaldasid TASS ja muud Venemaa infokanalid lühikokkuvõtte Ukraina president Zelenskõi intervjuust Washington Postile, milles ta nõudis, et läänemaailmas ei antaks enam sissesõidu-, elamis- ja turismiviisasid Vene Föderatsiooni kodanikele ning olemasolevad viisad tühistataks, juba ELis või teistes lääneriikides elavad Venemaa kodanikud saadetaks tagasi Venemaale. Uudise tegi karmimaks teade, et Soome kaalub turismiviisade väljaandmise lõpetamist Venemaa kodanikele ja et Eesti ei lase enam sisse Eestis välja antud Schengeni turismiviisadega Vene Föderatsiooni kodanikke.

Esimestel päevadel oli paanika Venemaal korralik ja natukene kestab see siiamaani. Üks põhjus oli ja on teadmatuses. Keegi ei tea täpselt, millised riigid milliste viisadega Venemaa kodanikke sisse lasevad, kas viisasid üldse antakse, kuidas neid saab ja mida Euroopa eri riigid teevad nende Vene Föderatsiooni kodanikega, kes juba nende territooriumil viibivad.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles